Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A helyi közösségek dönthessenek saját sorsukról

  • 2013. november 15.
  • Pauló Gergő

2014 és 2020 között számos lehetősége lehetne a helyi közösségeknek, hogy a saját maguk határozhassák meg, mire költik az Európai Unióból érkező forrásokat - ha erre a magyar kormány is lehetőséget ad. Ezekről a lehetőségekről és a tervek befolyásolásáról szólt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége konferenciája.

A konferencián Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára és fejlesztésekért felelős minisztériumok tisztviselői mutatták be a helyi közösségnek elérhető pályázatok terveit, vitatták meg a civilekkel a fenntarthatóság érvényesítésének szempontjait.

A teljesen megtelt konferenciaterem is jól mutatja, hogy a közösségek, önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók szeretnének felkészülni az uniós források fogadására. Reméljük az operatív programok társadalmi egyeztetése során a kormány valóban figyelembe veszi majd a beérkező véleményeket, és nem csak a társadalmi egyeztetés kötelező teljesítéséről lesz szó. 2007-2013 között számos olyan fejlesztés valósult meg, mely csak azért jött létre, mert éppen arra a célra lehetett pályázni. A jövőben több olyan eszköz is lehet, mely a helyi közösségek kezébe adja a lehetőséget, hogy ők döntsenek arról, pontosan mire van szükségük. A magyar kormánynak ezeket az eszközöket és forrásokat meg kell adnia a helyi közösségeknek – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A Magyar Természetvédők Szövetsége célja, hogy fenntartható, az emberek valós igényeit kielégítő, de a környezeti lehetőségeket is figyelembe vevő fejlesztések valósuljanak meg a jövőben. Ezért két kiadványt is készített, melyek egyrészt segítik a pályázókat, hogy jó projekteket készítsenek elő és valósítsanak meg, másrészt javaslatokat fogalmaznak meg az operatív programokat tervezők felé a fenntarthatóság érdekében.

A tervezőknek készült „A fenntartható fejlődés érvényesítése a fejlesztéspolitika mindennapi gyakorlatában” című kiadvány legfontosabb javaslatai:

  • A környezeti szempontok valódi integrációja!
  • Strukturális válaszokat adni a fennálló problémákra!
  • Fenntartható erőforrás-gazdálkodást!
  • Befektetést az emberbe, közösségekbe!
  • Szükségletekre irányuló fejlesztéspolitikát!
  • Egyenlő hozzáférést a fejlesztési forrásokhoz!
  • Jó döntéshozást, valódi partnerséget!
  • Kevesebb adminisztrációs terhet a végrehajtó szervezeteknek!

Az „Együttműködés a fenntartható helyi közösségekért” című kiadvány számos olyan jó, már megvalósított projektet, vagy ötletet tartalmaz, mely másoknak is segítségül szolgál, hogyan lehet tervezni és megvalósítani olyan fejlesztéseket, melyek hozzájárulnak a fenntartható, kiegyensúlyozott fejlődéséhez és elősegíthetik az önellátó helyi gazdaságok kialakulását. Ezek például szolgálhatnak további jó projektek fejlesztéséhez, és segíthetik az uniós források 2014-2020-as tervezését, rámutatva, milyen típusú fejlesztéseket kellene támogatni.

A konferenciát és az Magyar Természetvédők Szövetsége projektjét a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatta.

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége