Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatvanezer szavazat és tizenkét boldog nyertes az idei Zöldsuli pályázat mérlege

  • 2014. június 05.
  • Bogi

cetelem logo Kilencven általános iskola szállt versenybe idén a Magyar Cetelem Bank Zöldsuli pályázatán, közülük tizenkét intézmény nyert összesen 6 millió forintot, hogy szebbé varázsolhassák a gyerekek környezetét. A díjazottak feléről online szavazás, másik feléről pedig szakmai zsűri döntött.

A főváros betonrengeteggel és a kistelepülések portengerrel rendelkező általános iskolái is bekerültek a Magyar Cetelem Bank idei Zöldsuli pályázatának nyertesei közé. Az iskolák egyenként félmillió forintot kapnak, amit a gyerekek környezetének zöldebbé, élhetőbbé tételére, a barátságtalan beton és az egészségtelen por felszámolására fordíthatnak. A pázsitültetés, a kiszáradt fák, bokrok cseréje, a virágültetés már szeptember elején megkezdődhet. "A korábbi évek tapasztalatai szerint a pályázat megvalósításában a diákok, tanárok, szülők, nagyszülők közösen vesznek részt, így a zöldítés során együtt töltött idő nemcsak a gyerekek természetismeretét növeli, hanem a helyi közösségeket is még inkább összekovácsolja." - mondta Lukácsi Zoltán, a Cetelem marketing igazgatója.

A beérkezett 90 pályázatból hat nyertest online szavazáson, hatot pedig a szakmai zsűri döntése alapján választottak ki. Az izgalmas, 60 ezer voksot számláló szavazás a program weboldalán, a www.cetelemzoldsuli.hu oldalon zajlott.
Az érdeklődők Facebookon ( https://www.facebook.com/cetelemzoldsuli ) is értesülhettek a friss hírekről és eredményekről.

„2011-ben indítottuk el a Cetelem Zöldsuli programot, az idei nyertesekkel együtt már összesen 44 általános iskola diákja örülhet a megújult, zöld környezetnek. Célunk, hogy a nyertes iskolák ne csak egy új iskolakerttel legyenek gazdagabbak, de ezen keresztül a gyerekek környezettudatossága, felelős gondolkodása is erősödjön” – hívta fel a figyelmet Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketing igazgatója.

„Ez a kezdeményezés kiváló példája annak, hogyan érdemes a következő generációkat a természet megóvása, saját környezetük élhetőbbé varázsolása felé terelni, azaz olyan fenntartható szemléletre nevelni őket, amiből nem csak ők, hanem gyerekeik, unokáik is profitálhatnak majd” – hívta fel a figyelmet ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője. A magazin idén is felajánlott egy Ökotudatos Suli különdíjat a fenntarthatóságot leghangsúlyosabban megjelenítő iskola részére. A díjjal, amit ebben az évben az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola nyert el, örökös National Geographic magazin előfizetés jár.

 

A 2014-es Zöldsuli pályázat nyerteseinek listája

Az online szavazás nyertesei:

 

Iskola neve

Település

Bátonyterenyei Kossuth Lajos Térségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Bátonyterenye

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola

Dömsöd

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Solymár

Kőbányai Harmat Általános Iskola

Budapest

Pomázi Mátyás Király Általános Iskola

Pomáz

Tessedik Sámuel Általános Iskola

Albertirsa

 

A zsűri által kiválasztott nyertesek

 

Iskola neve

Település

Csongrád és Térsége Általános Iskola Piroskavárosi Általános Iskolája

Csongrád

CSTÁI Gr. Széchenyi István Általános Iskola és Kollégium

Csongrád

Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium

Budapest

Napraforgó Waldorf Iskola

Debrecen

Szentistvántelepi Általános Iskola

Budakalász

Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Gábor Áron Tagiskola

Kocsér

 

A National Geographic különdíj nyertese:

 

Iskola neve

Település

Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola

Penészlek