Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cetelem Zöldsuli: Természetesen, idén is!

  • 2014. április 16.
  • Bogi

Idén negyedik alkalommal hirdeti meg Zöldsuli programját a Magyar Cetelem Bank, amely az elmúlt években 32 általános iskolának nyújtott lehetőséget udvaraik, zöld területeik fejlesztésére, szépítésére. A pályázat nyertesei idén összesen hatmillió forint támogatásban részesülnek.

Egyenként 500 000 forint támogatást kap 12 általános iskola a Cetelem Zöldsuli program keretében. A Magyar Cetelem Bank immár negyedik éve nyújt lehetőséget általános iskoláknak udvaraik, zöld területeik fejlesztésére, a gyerekek környezetének természetközelibbé alakítására. A kezdeményezés célja, hogy erősítése az általános iskolás korosztály környezettudatos, felelős gondolkodását.

Április 29-ig bármely hazai általános iskola benyújthatja pályázatát a Zöldsuli programra. A nyertesek összesen hatmillió forint támogatásban részesülnek, amit a következő tanév elején használhatnak fel iskolaszépítésre A pénzből fák, cserjék ültetésével sövény vagy pázsit telepítésével a jutalmazott pályázók olyan iskolakerteket alakíthatnak ki, ahol a gyerekek az óraközi szüneteket és a délutánt kellemes, zöld környezetben tölthetik, akár olyan fák árnyékában, amelyeket ők maguk ültettek el.

Hat nyertest a helyi közösségek és támogatóik választanak ki online szavazáson, a másik hat győztesről pedig szakmai zsűri dönt. A pályázók közül a fenntarthatóságot leghangsúlyosabban megjelenítő iskola Ökotudatos Suli Különdíjat kap a National Geographic felajánlásából, ami örökös National Geographic magazin előfizetést jelent a kiválasztott iskolának. Még az idei tanév vége előtt meghirdetik a nyerteseket, így a tanárok, szülők és a diákok már a nyáron megtervezhetik, hogyan fogják megvalósítani a pályázatukban foglaltakat.

"Legmeghatározóbb értékeink, élményeik közül sokat az iskolában töltött évek alatt szerzünk, ezért kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a felelős gondolkodás mielőbb megjelenjen a diákok mindennapjaiban, e célból indítottuk el az általános iskolás korosztályt célzó Cetelem Zöldsuli programot. A közösen kialakított iskolakertek erősítik bennük a környezettudatosságot. Azzal, hogy formáljuk a gondolkodásukat, a jövőjüket is formáljuk.” – mondta Lukácsi Zoltán, a Cetelem marketing igazgatója.

„Azért karoltuk fel ezt a programot, mert lapunk több mint tíz éve Magyarországon is igyekszik felhívni olvasói figyelmét a természet szépségére, értékeire és ezek megóvásának fontosságára. Nem csak írni, tenni is szeretnénk azért, hogy a következő generáció még inkább a szívén viselje annak az élő környezetnek a sorsát, amely körülveszi” – tette hozzá ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője.

A Cetelem Zöldsuli pályázat keretében eddig összesen 32 általános iskolai udvar szépült meg országszerte. A bank 2011-ben és 2012-ben 10-10, tavaly pedig már 12 iskolát támogatott, összesen 16 millió forinttal. A nyertesek nagyon változatos és saját igényeikre szabott pályázatokat valósítottak meg. A csányi Szent György Általános Iskolában például, ahol az udvar fáin szívesen tanyáznak baglyok, őshonos fákat ültettek, hogy a madaraknak minél több pihenőhelye legyen. A zöldítésben szinte az egész falu részt vett.

lelkes gyerekek fákat ültetnek Tolcsván

a kispesti Waldorf iskola diákjai is kivették részüket a kertészkedésből.

”A Cetelem Zöldsuli program rengeteg embert mozgat meg, tavaly például 60 ezer voks érkezett az online szavazásra, 3 év alatt pedig több mint 120 ezer. Nemcsak a gyerekeket és tanárokat sikerül bevonnunk, hanem a nagyszülőket, helyi civil szervezetek vezetőit és az iskolák közvetlen környezetében élőket is. Volt olyan iskola, ahol a zöldítés olyan közösségi akcióvá vált, amelyben részt vett a település apraja-nagyja” – tette hozzá Lukácsi Zoltán.

A programról további információt talál az alábbi oldalakon:

http://cetelemzoldsuli.hu/

https://www.facebook.com/cetelemzoldsuli