Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bontási hulladékot venne az állam

  • 2013. augusztus 15.
  • Pauló Gergő

Az állam kilónként egy forintos áron vásárolná meg a bontási törmelékeket, amelyeket később 30 százalékos arányban új utak alapozásánál használnának fel. Az újrahasznosítás elvileg plusz bevételt hozna a költségvetésnek, a hat forintos eladási ár a VM számításai szerint bőségesen fedezné a rendszer kiépítésének költségeit.

Minden egyes kiló építési bontási törmelék után egy forintot fizetne a gyűjtőnek, majd a hulladékot feldolgozva hat forintért adná tovább az útépítő cégeknek a magyar állam – ismertette a tárca előzetes terveit Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár.

A becslések szerint évi 18 millió tonnát kitevő bontási törmelékek felvásárlására 6 milliárd forintot fordítana az állam – vagyis a teljes becsült mennyiség egyharmadát, 6 millió tonnát tudna újrahasznosítani. Ez a kezdeti célkitűzés azonban még jócskán elmarad az EU 2020-as újrahasznosítási céljaitól, eddigre ugyanis a nem veszélyes építési-bontási törmelékek 70 százalékát kellene újrahasznosítanunk.

A bontási hulladékok felvásárlásával csökkenthető lenne azok illegális lerakása, ugyanakkor a gyűjtésből és a feldolgozásból az államnak újabb költségei keletkeznének. A terv az, hogy az útépítéseknél kötelezővé tennék a bontási törmelékből készített, meghatározott szemcseméretű újrahasznosított anyag legalább harminc százalékos arányú beépítését a kavicságyba.

Vidékfejlesztési Minisztérium

Vámosi Oszkár, Illés Zoltán és Török Szabolcs (Fotó: Hgfoto.hu)

A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint hat milliárd forint kiadásra harminchat milliárd forint bevételt hozna a költségvetésnek. A képletbe azonban még be kell számítani a rendszer kiépítésének és a törmelék feldolgozásának költségeit, amelyeket Illés Zoltán 10-12 milliárd forintra becsült. Így tehát, ha érvényesül a Vidékfejlesztési Minisztérium forgatókönyve, akkor 18-20 milliárd forint folyhat be az államkasszába.

A rendszer elindításához minimálisan szükséges mintegy 6 milliárd forint előteremtésére két terv van: vagy a már rendelkezésre álló költségvetési forrásokból, vagy a termékdíjköteles termékek körének kiszélesítéséből fedeznék – ez utóbbitól az idénre tervezett 60 milliárdos bevétel megduplázódását várja az államtitkár a 2014-es költségvetési évben.

Teljes cikk: index.hu