Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az olaszok az ivóvízre szavaznak!

  • 2011. július 06.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

"Firenzében a Piazza della Signoria terén újonnan felállított kútnál helyiek és turisták ingyen ihatnak egy pohár hideg vizet, simát vagy buborékosat. A kánikulában frissít, és nem kell érte fizetni, mint az akár három euróért is árult palackozott vízért." - adta hírül Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

A tudósítás szerint olasz barátainknál egyre divatosabbá válnak a vízautomaták. A rendszerről korábban a Kukabúvárban is írtunk - a frappáns itáliaiak szódát is adó utcai kutakkal vették fel a harcot a mindent elöntő PET-palackokkal szemben. A pár évvel ezelőtti hulladékos balhék után talán nem meglepő, hogy a csizma lakói, vagy legalábbis vezetői elszánták magukat a hulladékmegelőzés ezen lépésére. Annál is inkább, mert a mediterrán országban nem csak a szeméttel van nagy gond, de az éghajlatváltozással összefüggésbe hozható, egyre gyakoribb hőséggel is. A köztéri kutak pedig nem csak kevesebb hulladékkal járnak, de bárki számára ingyenesen elérhető frissítőpontként is szolgálnak, amire az éghajlati veszélyhelyzetek során nagy szükség van.

Az olaszok által használt kutak nem csak innovatívak és ingyenesek, de takarékosak is: gombnyomásra adnak csak vízet, és azt is kimérve: egy pohárra, vagy kulacsravaló adagot adnak. A gépek egyébként az ivóvízhálózatból nyerik a frissítőt. A sima csapvizet a gépezet lehűti, és választhatóan szénsavat kever hozzá. A divattá vált automatákkal egyébként a csapvíz fogyasztására kívánják rábírni az olaszokat - az országban ugyanis évente csaknem 200 liternyi palackos ásványvíz fogy egy lakosra számítva.

Eközben itthon számos forgalmas helyen elzárt ivókutakkal találkozunk. Hőségriadó ide vagy oda, a június 23-i riadó alatt olyan központi frissítóhelyek sem üzemeltek, mint pl. a Fővám téri vagy a Szabadság téri játszóterek ivókútjai. A Tudatos Vásárlók Egyesülete egyébként igyekszik összegyűjteni Magyarország ivókútjait hazánk zöld térképén, melyet bárki bővíthet, frissíthet.