Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahol a folyó már szennycsatorna

  • 2014. április 01.
  • Scheuer Zsuzsanna

Jelenleg 200 millió ember él mérgezett környezetben. Ilyen a Jáva szigetének nyugati felén 300 km-en át kanyargó Citarum folyó vidéke, mely 9 millió ember és tucatnyi gyár szemét, és szennyvíz csatornája. Az ivó, és öntözővíz évi hét millió tonna háztartási hulladékot szállít.

2013 végén a Green Cross Switzerland környezetvédelmi szervezet és a Blacksmith Institute közzétette a világ tíz legszennyezettebb helyeinek listáját. A kutatás szerint jelenleg mintegy 200 millió ember él olyan környezetben, ahol a toxikus szennyezés riasztó mértékű. Ilyen területnek számít a Jáva szigetének nyugati felén kanyargó Citarum folyó is, mely kiváló példája annak, hogyan kell kihasználni és tönkretenni egy folyót.

Aki járt már valaha Jakartában, az könnyen igazolni tudja a környezetvédelmi szervezetek megállapításának helyességét. Toxikológiailag ugyan nem olyan szennyezett, mint az oroszok radioaktív folyója, de a vízen úszó masszív hulladéktömeg miatt szinte már láthatatlanná vált a víz.  A Citarum folyó mintegy kilencmillió ember szemetét viszi magával, vizéből pedig több millióan isznak, vagy öntözik belőle a rizsföldeket, használják tisztálkodásra és egyben szemétlerakónak. A folyó táplálja a Saguling tavat is, amely a vizet biztosítja még a franciák által épített, egyébként Nyugat-Jáva legnagyobb vízi erőművének működéséhez. A felfoghatatlan mennyiségű szemét azonban olyan mértékben lassította le a folyó áramlását, amely már az erőmű és gyakorlatilag az egész ország sorsát veszélyezteti.

A nagy pusztításból természetesen az ipari termelés is kiveszi a részét, a 300 km hosszúságú folyó nyomvonalán több száz gyár van, ebből hivatalos források szerint mintegy 70 ömleszti a szemetét egyenesen a vízbe. A toxikus szennyezés fő felelősének a textilgyárakat (a Greenpeace szerint többek között a GAP és a Brooks Brothers is élen járnak a szennyezésben) és azokat az aranykitermelést folytató cégeket tartják, amelyek higanyt engednek a folyóba, de emellett bőségesen kimutatható ólom és arzén is a víztömegben. Az persze más kérdés, hogy számos közösségnek a folyó az egyetlen tér, ahol eltüntetheti a kitermelt hulladékot. Nincs szemétszállítás, se modern szennyvízkezelő rendszer, se csatornahálózat. A higiéniai rendszerek hiányának köszönhetően évente több tízezren halnak meg Indonéziában és a Világbank 2012-es adatai szerint több mint hét millió tonna háztartási hulladék kerül a Citarumba. 2008-ban az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) 500 millió dolláros hitelt adott az indonéz kormánynak, hogy tisztítsák meg a folyót, és annak ellenére, hogy ennek egy részét már elköltötték, még mindig a Citarum a világ leggusztustalanabb helyeinek egyike - írta a vizpartifejlesztesek.blog, ahol további képek sokkolják az olvasót.

Forrás: greenfo.hu