Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösségi erővel kapott szigetelést egy ház padlástere Verőcén

  • 2017. október 12.
  • CsViki

A CivilVerőce aktivistái úgy döntöttek, hogy elébe mennek a hulladékkal való fűtés problémájának, és a fűtési igény csökkentése érdekében maradék szigetelőanyag újrahasznosításával segítenék valamelyik, szerényebb körülmények között lakó családot.

A történet 2017 tavaszán kezdődött a "Szemétfüstmentes Verőcét!" projekt egyik egyeztetésén, a háztáji hulladékégetés okainak elemzése kapcsán. A hulladékkal történő fűtés megszüntetését jelentősen nehezíti a tény, hogy hiába szörnyen veszélyes és káros a szemét (pl. a fának látszó OSB, pozdorja, rétegelt lemez, festékes bútor) égetése, a szegényebb családok rövid távon sokszor nem engedhetnek meg maguknak kevésbé szennyező, de drágább alternatívát. Éppen ezért fontos, hogy helyi szinten is segítséget kapjanak a téli hideggel való küzdelemben. A CivilVerőce aktivistái úgy döntöttek, hogy elébe mennek a problémának, és a fűtési igény csökkentése érdekében maradék szigetelőanyag újrahasznosításával segítenék valamelyik, szerényebb körülmények között lakó családot.

 

Közösségi tetőszigetelés a szemétfüstmentes Verőcéért

 

A család kiválasztása után egy építési vállalkozó felmérte a terepet, és azt javasolta, hogy először a padlástér 100 négyzetméteres padlóját szigeteljék le legalább tíz centiméter vastagon. A Civil Verőce aktivistái hónapokon át gyűjtötték az építkezésekről megmaradt szigetelőanyagokat és kétkezi segítségüket is adták a munkához. A rászoruló családtól csupán annyit kértek, hogy az egész család vegyen részt a munkában, és később viszonozzák a kétkezi munkát azzal, hogy a következő ház közösségi szigetelésébe is besegítenek.

Az akció célja a rászoruló családok direkt segítésén túl egy kölcsönösen egymást segítő, hosszú távú folyamat beindítása, melyben a hulladéknak szánt szigetelőanyagok hasznosulnak, a fűtési igények csökkennek, ezáltal a levegő is tisztább marad, a csapatmunka pedig közösséget kovácsol és segít a hosszú távú szemléletformálásban.

A szeptemberi reggelre a háztulajdonosok letakarították a padlást és a feljáró körüli területet, sőt az előudvarról is elpakoltak. Az aktivisták a padlástér teljes felületén hézagmentesen és kötésben összeillesztették a szigetelőanyag darabokat, majd vízzáró fóliával lefedték. A kémények körüli részekre tűzálló üveggyapotot illesztettek. Az egynapos munka jó példája volt a közösségi összefogás hatalmas erejének és hatékonyságának.

 

Jelentős mennyiségű maradék szigetelőanyagot hoztak: Grauszmann György, Verőce polgármestere, Fülöp Balázs, Zölei Anikó, Tajti Gábor, Szűcs Ferenc és Jánvári Viola, verőcei lakosok.

A munkában Tajti Gábor vezetésével részt vettek: Szűcs Ferenc és Jánvári Viola, Rajka Mária, Vásárhelyi család, Rozgonyi család, a teljes Bangó család

 

Forrás: civilveroce.hu