Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja

  • 2007. március 25.
  • humusz
Idén újból lesz Önkéntes Fiatalok Napja Magyarországon. Az április 14-én megvalósuló országos eseménysorozat a világ több mint 100 országában jelentkezõ Önkéntes Fiatalok Világnapjához (Global Youth Service Day) kapcsolódik, melynek egyik fõvédnöke Kofi Annan. A rendezvény hazai szervezõje a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA).

A DIA az egész országból várja a fiatalok jelentkezését a 2007. április 14-én megrendezendő Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja című akciósorozatra. Reményeink szerint több száz településen több ezer fiatal végez majd valamilyen önkéntes munkát, ezzel is hozzájárulva lakóhelyük fejlődéséhez és az aktív fiatalok munkájának elismeréséhez. ?- mondta Galambos Rita, a szervezet kuratóriumának elnöke.

Magyarországon a szervezők a "Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja" címet viselő rendezvénnyel szeretnék felhívni a fiatalok, a lakosság és a döntéshozók figyelmét az önkéntesség, az aktív társadalmi részvétel fontosságára. ?Célunk, hogy az emberek ne a problémát lássák a fiatalokban, hanem a problémák megoldóiként tekintsenek rájuk. Így, ez a nap nemcsak a kapcsolatépítést, hanem a generációk közötti párbeszédet is elősegítheti.? így az elnök.

Az alapítvány önkéntes csoportjai többek között a következő programokat szervezik az országos megmozduláson:

Budapesten a központi rendezvény részeként több száz fiatal segítségével a Városligetet szennyező hulladékot távolítják el. A Karinthy Gimnázium KEKSZ mesterek csoportja a Margit Kórházban végez önkéntes tevékenységet.

Miskolcon a Mágnes csoport a ?Játékok hídja? elnevezésű nagy közösségi játékot szervezi, a Factory Rider csoport ?Dirt Jump? elnevezésű biciklis ugratós ügyességi versenyt rendez.

Debrecenben a városi diákönkormányzat tagjai és szüleik szemetet szednek és fákat fogadnak örökbe a Nagyerdőben. Az EU-Géniusz csoport játszóházat szervez hátrányos helyzetű és jól szituált, jó képességű gyermekek számára.

Sopronban az Aktív Soproni Ifjak (AKSI) szervezet élő társasjátékkal készül a napra a város utcáin.

Jákón a faluszépítésnek szentelik a napot. A település generációi együtt készítenek sziklakertet, virágokat ültetnek, utca névtáblákat helyeznek ki, és szemetet gyűjtenek.

A Nokia Magyarországon a ?Make a Connection - Kapcsolódj be!? - elnevezésű közösségépítő programja keretében támogatja a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napját. Greig Williams a Nokia Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ?A Kapcsolódj be! program, és a KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napja hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal önkéntesek segíthessék saját közösségeik fejlődését, miközben olyan képességeket sajátítanak el, mint pl. a tolerancia, konfliktuskezelés.?

További információ és jelentkezés a www.kozod.hu honlapon, valamint a DIA munkatársainál a 06 70/ 601 -7050-es telefonszámon.

DEMOKRATIKUS IFJÚSÁGÉRT ALAPÍTVÁNY