Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetvédő aktivisták őrizetben

  • 2007. december 11.
  • humusz

Klímacsúcsot szervezetek Balin, ahol több ezer kutató  cserélt eszmét a globális éghajlatváltozásról és az ezzel kapcsolatos sürgetõ teendõkrõl. Mindeközben Indonézia egy másik -kevésbé luxus szegletében- környezetvédõ aktivistákat tartóztattak le, nagyjából ugyanezért.
Az amerikai Neil Tangri, az indiai Shibu Nair és a fülöp-szigeteki Gigie Cruz az indonéz környezetvédők meghívására érkeztek az indonéziai Bandung városába, hogy egy helyi rendezvényen vegyenek részt, melyen a szemétégetők káros hatásairól, többek között például a klímaváltozásban betöltött szerepükről tájékoztatták a lakosságot. A rendezvény aktualitását az adta, hogy a város határában épp egy szemétégetőt terveznek építeni.

A három aktivista, a GAIA nevű nemzetközi szervezet tagja, melynek mintegy 81 országban 500 tagszervezete van.  A GAIA, a Nemzetközi Szövetség az Égetők Alternatíváiért, a települesi, a veszélyes és az egészségügyi hulladékokra fókuszál leginkább, céljuk egy hulladékégető-mentes világ megteremtése. Legutóbbi kampányuk jelszava „Zero Waste for Zero Warming", azaz „nulla hulladék a zéro felmelegedésért". A Bali-i konferencián ezzel a címmel egy fórumot is terveztek, ahol azonban a 3 aktivista végül nem vehetett részt.

A Bandungaban, mintegy 2000 ember előtt megtartott  előadás után ugyanis a helyi hatóságok a három külföldi  aktivistát és két indonéz környezetvédőt letartóztattak arra hivatkozva, hogy Indonéziában külföldiek nem tarthatnak nyilvános helyen beszédet, annak előzetes bejelentése nélkül. Útlevelüket elkobozták, a helyi rendőrörsre vitték őket, ahol nem igazán kaptak egyértelmű tájékoztatást arról, mi és miért is törtenik velük. Hamarosan megindult ellenük a kitoloncolási eljárás is.

A történtekről értesülve a GAIA rögtön nemzetközi tiltakozó akcióra szólította fel a  tagszervezeteket és szimpatizánsokat. Az interneten megtalálható tilatkozó levélben felszólították az indonéz elnököt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy rendezése érdekében; mentse fel az aktivistákat, és engedje őket  Balira, a klímacsúcsra továbbutazni. A levelet több szervezet mellett a HuMuSz is aláírta, hogy így fejezze ki tiltakozását a teljességgel elfogadhatatlan intézkedés ellen. A kitoloncolás során az érintettek hiába kérték, hogy a hatóságok hivatalos dokumentummal igazolja az eljárás jogosságát, az indonéz hatóság mindezidáig ezt nem tette meg.

A 3 kiutasított aktivista december 4-en  kényszerűen repülőre szállt és visszaindult  az USA-ba. A reptérre indulva -a hatóságok erőfeszítései ellenére is- helyi lakosok búcsúztak tőlük, megköszönve támogatásukat és segítségüket az égető elleni harcban.
December 5-én, néhány nappal az eset után, indonéz környezet- és jogvédő szervezetek sajtótájékoztatót tartottak Jakarta-ban, a GAIA pedig Balin tartott hasonló eseményt, hogy minél többen tudomást szerezzennek kollégáik illegális kiutasításáról.
    
A Balin  most is tartó klímacsúcsra az indonéz kormány mintegy 2 millió dollárt költött. Nemes cél, közös akarat, paradicsomi környezet és néhány aktivista, akik valahogy megis kilógtak az oly jól megrendezett előadásból.


Tóth Judit