Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezettudatos kreativitás

  • 2015. január 20.
  • Csilla

Kanapé kádból, fotel bőröndből? Mi is az a re-design, és hogyan járulhat hozzá a hulladék csökkentéséhez?

A hulladék a magyar lakosság 46%-a szerint (Attitudes of European citizens towards the environment, Eurobarometer, 05/2011) az öt legjelentősebb környezeti probléma egyike, ugyanakkor mindössze 12% sorolja a fogyasztási szokásokat a legfontosabb gondok közé. Ez jól mutatja, hogy mennyire nem látják az összefüggést a két téma között, pedig a hulladékprobléma elsősorban a fogyasztói társadalom erőforrás pazarló rendszerének tulajdonítható. A szelektív gyűjtés gyakorlata egyre inkább elterjedt, de a hulladékhierarchia magasabb lépcsőfokaira, a hulladékmegelőzésre és újrahasználatra kevesebb figyelem irányul. 
Az újrahasználat tulajdonképpen a hulladékmegelőzés egyik módja, hiszen ha egy adott tárgyat nem veszünk meg újra, hanem többször felhasználjuk, vagyis meghosszabítjuk az élettartamát, azzal nyersanyagot és energiát takarítunk meg. Az újrahasználatnak van azonban egy kreatívabb, szórakoztatóbb formája is, ez a re-design (magyarosan redizájn): a termékeknek az eredetitől eltérő funkciójú újrahasználata/hasznosítása, a design és a környezetvédelem csodálatos házassága.

A Humusz Szövetség célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, népszerűsítse a „re-design” irányzatot, és megmozgassa a környezetvédelem iránt érdeklődők fantáziáját, ezért

redesignha szívesen veszel kezedbe szerszámokat, és szereted a kihívásokat, akkor neked szól "Re-design - Gondold újra!" kreatív alkotói pályázatunk. Jelentkezéseddel nem csak nekünk, de az országnak is megmutathatod, milyen ötletes és ügyes vagy, mivel a legjobb alkotásokat az ország 11 helyszínén megrendezésre kerülő Re-design vándorkiállításon fogjuk bemutatni.

„Szívvel-lélekkel támogatok minden olyan kezdeményezést, amely a környezettudatosságot a művészettel és kreativitással kapcsolja össze, hiszen a mindennapjaimat is átszövi a zöld gondolkodásmód.” - mondta Ullmann Mónika, aki nemcsak a zsűri tagja, de a vándorkiállítás nyilvános sajtómegnyitójának díszvendége is lesz.

Ha szeretnél indulni pályázatunkon, kedvcsinálóként mutatunk néhány képet. Ha még több érdekes re-design tárgyra vagy kíváncsi, kövess minket a Facebook-on is! 

 

 kádkanapé (forrás: http://www.apartmenttherapy.com/upcycling-chic-the-bathtub-sof-158346)

 

fiók tábla (forrás: http://www.myrepurposedlife.com/2012/02/desk-drawer-repurposed-into-chal...)

macskaágy bőröndből (forrás: https://www.pinterest.com/pin/458170962063744957/)

raklap pult (forrás: http://www.pinterest.com/pin/189995678005745947/)