Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezeti katasztrófát okozhatnak az ásványvizes palackok?

  • 2007. május 23.
  • humusz
Ökológiai katasztrófával fenyeget az ásványvíz fogyasztás. Túl sok mûanyag palack kerül ugyanis a szemétbe, ezt állítja a világ egyik vezetõ környezetelemzõ kutatóintézete. A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint nevetséges a washingtoni pánikkeltés. A hazai környezetvédõk szerint viszont jobb lenne, ha több csapvizet innánk, a mûanyag palackot pedig vissza lehetne váltani - számolt be az RTL Klub Híradója. (2007. május 21. 09:04)
Magyarországon évente 100 millió műanyag palack kerül a kukákba - vagy éppen melléjük. A távolság miatt a legtöbben nem veszik a fáradságot, hogy a flakonokat szelektív gyűjtőkbe dobják. A PET palackok mindössze 5-6 százalékát gyűjtik vissza, és az is kérdés, hogy mi lesz ezzel.

Nagy részét Kínában dolgozzák fel, a szállítási távolság miatt rengeteg kőolajat kell elégetni, sok szén-dioxid kerül a levegőbe, és ezzel is hozzájárul a globális felmelegedéshez - mondta Gadó György, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

A legtöbb palackot az Egyesült Államokban, Mexikóban és Olaszországban dobják ki. 2005-ben másfélszer annyi palackozott vizet adtak el világszerte, mint 2000-ben - áll a legismertebb amerikai környezetkutató intézet legújabb tanulmányában. A washingtoni kutatók azt mondják, az ásványvíz-őrület ökológiai katasztrófához is vezethet. A hazai érdekvédők ezen csak mosolyognak. Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke szerint képtelenség, hogy a palackos vizek miatt környezeti katasztrófa fenyegetné a világot.
A környezetvédők azt mondják, a szelektív gyűjtésnél jobb módszerre van szükség ahhoz, hogy megóvjuk a környezetet, szerintük visszaváltható palackok kellenek. Ebben Svédország áll az élen, ott a műanyag flakonok 85 százalékáért pénzt adnak a visszaváltókban.