Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kör bezárul? - A HuMuSz sajtóközleménye az Újrapapír Világnapján

  • 2008. február 29.
  • humusz
upfuzet_kinyitva_1202008. március 1-jén, az Újrapapír Világnapján a papír útjára figyelünk. Úgy látjuk, hogy egyre több papírt használunk, ami egyre nagyobb terhelést okoz a környezetnek.
Akció! Újrapapír füzetek!

A kör nem akar bezárulni

A szelektív gyűjtés önmagában kevés. Környezetvédelmi szempontból csak akkor van értelme, ha az összegyűjtött másodnyersanyagot a gyűjtés helyéhez minél közelebb újrafeldolgozzák, és a belőle készített termék újra eljut a vásárlókhoz. A Magyarországon keletkező 600 ezer tonna papírhulladéknak közel felét csomagolópapír gyártásához felhasználják, ami jelentős eredmény. Ám ha tudjuk, hogy az új papír gyártása milyen nagymértékű környezetszennyezéssel jár, akkor nem lehetünk elégedettek. Becslések szerint egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 öreg fát ment meg a kivágástól, továbbá 31,8 köbméter vizet, 3 köbméter lerakóhelyet, 4,1 MW áramot és 280 liter kőolajat takarít meg. Óriási mennyiségű irodai papírt, újságot, könyvet és iskolai füzetet készítenek a fákból kinyert cellulózból, pedig a körfolyamatba visszavitt papírhulladékból 5-10 alkalommal újrapapír készülhetne.

A HuMuSz tavalyi akciója

2007-ben, az Újrapapír Világnapján a HuMuSz kerékpárosai egy-egy csomag újrapapírból készült másolópapírt adtak át a Miniszterelnöki Hivatal és valamennyi minisztérium képviselőjének. A kísérőlevélben felhívták az illetékesek figyelmét, hogy ha beszerzéseik során az államigazgatási szervek a „zöld" termékeket részesítenék előnyben, igen jelentős hatással lehetnének a környezetbarát termékek piacára azáltal, hogy a termelőket a környezetkímélőbb termékek előállítására ösztönzik. A Miniszterelnöki Hivatalból és több minisztériumból is ígéretet kaptunk, hogy erőfeszítéseket fognak tenni ebben az irányban. Ha esetleg még mindig vakítóan fehér papíron kapnak valamelyik minisztériumból levelet, kérjük, kérdezzék meg tőlük, hogy mikor változtatnak beszerzési gyakorlatukon.

A HuMuSz újrapapír füzetei

Ma a környezettudatos diákok és szülők hiába keresnek újrapapír füzetet a papírboltokban. A HuMuSz negyedik éve sok energiát és pénzt fektet abba, hogy legalább a szemléletformálás kedvéért néhány ezer példány újrapapír füzet készüljön. Ha a költségeket és hasznokat az árak reálisan tükröznék, akkor az újrapapír füzeteknek az új papírból készülteknél olcsóbbnak kellene lenniük. Ezzel szemben néhány ezer példány esetén jóval többe kerülnek. Mi nem tudjuk adókedvezményekkel ösztönözni az újrahasznosított termékek gyártását, egyelőre csupán annyit tehetünk, hogy összegyűjtjük az igényeket, így nagyobb megrendelés esetén a füzetek ára csökken. Kérjük, hogy az információ terjesztésével Ön is segítse szemléletformáló és figyelemfelkeltő akciónkat!


Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)

www.humusz.hu

További információ:

sajtó: Gadó György Pál, +20-824-5498, e-mail: [email protected]

füzet megrendelés: Földesi Dóra 386-2648, e-mail: [email protected]