Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálással a közösségért és a fiatalokért

  • 2016. február 08.
  • PKata

Brooklyn_komposzt1El Garden, vagyis a A Kert. Így hívják Bushwick (Brooklyn, New York) egyik kerületének közösségi kertjét, ahol olyan fiatalok (16 – 20 év közöttiek) dolgoznak, akik több szempontból is hátrányos helyzetűek. Akárcsak a környék, ahol élnek. New Yorknak ezen a részén ugyanis nagyon  magas a szegények, a latin ajkúak és a bevándorlók aránya, a jól megfizett munka pedig elérhetetlen álom a legtöbb helyi fiatal számára. Bushwick-ban a munkanélküliségi ráta 14,3%-os (ami 10%-kal több, mint a nemzeti átlag) és ez arány a fiatalok körében 2010-ben a 23%-ot is elérte.

 

A szegénység, a változatos etnikai hovatartozás, a dinamikusan változó lakóközösség velejárója lett az is, hogy nem tud kialakulni és megerősödni egy helyi közösség. Ezt a hatást erősíti, hogy a kerületben a lakhatási felételek igen bizonytalanok. Befektetési szempontoknak engedve az ingatlantulajdonosok ritkán kötnek hosszú távú bérleti szerződéseket, egy-egy beruházás (bevásárlóközpont vagy luxus lakóingatlan építése) esetén pedig a lakóknak általában menniük kell vagy számukra megfizethetetlen magasságokba emelkednek a bérleti díjak. Nincsenek tehát közösségek, közösségi terek és nincsenek ezekhez kapcsolódó közösségi programok.

Ezen a problémakupacon igyekszik változtatni Sandy Nurse és Renee Peperone (helyi lelkes komposztáló és környezetvédő aktivisták) programja: a BK Rot, egy fiatalok által nyújtott és vezetett ifjúsági kompposztáló szolgáltatás, mely 3 éve indult és fő feladatának azt tekinti, hogy egyfelől olyan fiatalokat alkalmazzon, akik bőrszínűk és családi hátterük miatt nehezen jutnak munkához, másfelől segíti a komposztálás fontosságának elterjesztését a lakosság körében és nem utolsó sorban közösségi területeket hoz létre és tart fenn. 

Brooklyn_komposzt2

Sandy Nurse ötlete az volt, hogy a környék lebomló hulladékát biciklin gyűjtsék össze és egy közeli közösségi kertben hasznosítsák. A programban először hét háztartás és egy biciklista vett részt, három évvel később pedig már 40 háztartás kapcsolódott be. Ezen háztartások mindegyike fizet is heti 15 dollárt a szolgáltatáért és a komposztáló gyüjtőzacskóért. Ez a pénz, csakúgy, mint az esetleges felajánlások, a fiatal alkalmazottakat illeti meg.

Három év után az eredeti szervezők lassan háttérbe vonulnak, hogy a fiatalok maguk intézhessék a közösségi kert ügyeit. A munkaidő hetente 3 és 10 óra között változik, és az eredeti terület mellé már egy második is megnyílt: a Know Waste Lands, melyet a New York Park Department-től bérelnek 4 évre.

Kevesebb, mint féltucat fiatal dolgozójával a BK Rot lehetőségei természetesen nem elegendőek arra, hogy egyedül megoldják Bushwick munkanélküli és társadalmi problémáit. De a program jó példakét szolgálhat arra, hogy kis szomszédi közösségek, fiatalok által irányítottan is tehetnek a környzetükért. A programhoz kapcsolodó fiatalok pedig nemcsak munkát kaptak, de egy olyan elköteleződést is megtapasztalhattak, melyet eddig nem ismertek még szüleik generáiótól sem. 

 

Forrás: http://www.yesmagazine.org

Fordítás: Patonay Kata