Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálási kampánynapok Miskolcon

  • 2006. június 19.
  • humusz
komposztls_017_120Az országos komposztálási kampány keretében az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlõdésért Alapítvány 2006. június 8-12. között tartott komposztálási tájékoztató napokat Miskolcon. A bemutatókra város négy helyszínen került sor.
Júius 8-án csütörtökön a Városház téren kezdődött kampányunk. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, a korábbi esős napok után napsütésben volt részünk. Igaz ugyan, némi szélben is, amely szívesen közreműködött volna szóróanyagaink „terjesztésében”, de almanehezékeink segítettek a kiadványok féken tartásában.

Mintegy 80-90 járókelő jött oda standunkhoz a nap folyamán; volt, aki csak a tájékoztató kiadványokból kért, de sokakkal hosszasan beszélgettünk a komposztálásról, arról, milyen problémákkal találkoznak a komposztálás során. Többen a közeljövőben terveztek belefogni, ezért érdeklődve fogadtak minden információt: milyen a jó komposztláda, mi kerülhet a komposztba és mi nem, milyen időközönként forgassuk át a komposztot, stb. Egy néni sajnálkozva mesélte, ő panelházban lakik, így nincs rá lehetősége, pedig fáj a szíve, hogy a szemétbe kell dobnia a zöldségtisztítás maradékait.

komposztls_018_120A környékbeli általános iskolákból több osztály kilátogatott, hogy a kisiskolások alternatív környezetismereti óra keretében jussanak ismeretekhez. Népszerű volt a talajsimogató, a sivatagi homok egyenesen lenyűgözte gyerekeket. Egymással versengve kiabálták be a képfelismerés megoldásait. A legnagyobb sikert a kompomata aratta, meglepően sokan tudták a kérdésekre a helyes választ.

Június 9-én pénteken este a Diósgyőri várban megrendezett Diákfesztiválon akomposztls_056_120 középiskolás korosztályt kívántuk megcélozni; több más szervezet tájékoztató standja közt biztosítottak helyet számunkra. A szervezők legjobb szándéka ellenére is, sajnos, kevés nyilvánosságot kapott a rendezvény a médiában, így meglehetősen gyér volt a látogatottsága. Ennek következtében viszonylag kevés érdeklődő fordult meg standunknál. Persze, be kellett látnunk azt is, hogy a komposztálás nem tud vetekedni a középiskolai zenekarok és táncegyüttesek műsorszámaival.

Június 10-én szombaton az Avasi Arborétumban tartottunk bemutatót az arborétum kiskertbérlői számára. 10 kertművelő jelent meg felhívásunkra. Legtöbbjük komposztál, igaz, csak a kertből származó gyomokat, fűkaszálékot. A parcellák között sétálva a házilag készített komposztládák legváltozatosabb formáival találkozhattunk. Örömmel fogadták kiadványainkat; a kertművelők közösségi helységében is hagytunk belőlük a többi kertészkedő számára.

Június 12. hétfőn délután az Ökológiai Intézet Alapítvány udvarára általános iskolások érkeztek felhívásunkra. Közösen bontottuk meg az Intézet udvarán található komposztládát, megvizsgáltuk a tartalmát, állapotát, és ismerkedtünk a komposztlakó élőlényekkel. Az aprítékoló működését bemutattuk a fák metszése során összegyűlt gallyakon, végül a komposzt-totó kitöltésével mindenki felmérhette, mit sikerült megjegyeznie a látottakból, elhangzottakból. A legügyesebbek jutalomban részesültek, de természetesen, senki nem távozott anélkül, hogy ne nyert volna legalább egy matricát a kompomatán.

A Miskolc Városi TV, az Észak-Magyarország és a Miskolci Napilap internetes hírlevél munkatársai a Városház téri akciónk során készítettek interjút a bemutatóról. A négynapos akció véget érésével a Szent István Rádió számára értékeltük a kampányt.

Mind a négy napon önkénteseink segítettek a szervezés lebonyolításában, a bemutató elemek kipakolásában és a standolásban. Értékes segítségüket ezúton is köszönjük!

 

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

bemutipont_400