Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetés megalapozása meg a komposztálás

  • 2008. január 03.
  • humusz
bence5_120Nem elõször hoztak furcsa döntést a Magyar Köztársaság Országgyûlésében. A 2008. évi költségvetésnek nagyon sok vesztese van. Nem csoda, hogy kevés figyelmet kapott a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2007. évi CXLVI. törvény egyik „apró" részlete, amelyet a Magyar Közlöny december 5-i számában már ki is hirdettek. Valószínûleg a képviselõk nagy része sem volt tudatában, hogy a komposztálás terén jelentõs lépést szavazott meg. Visszalépést. Lukács Bence írása
A hulladékgazdálkodási törvény 2000-ben meghatározta, hogy Magyarországon a települési hulladéklerakókon lerakott hulladék szervesanyag-tartalmát három ütemben jelentősen csökkenteni kell. 2004. július 1-ig 75 %-ra, 2007. július 1-ig 50 %-ra, 2014. július 1-ig 35 %-ra. Kis szépséghiba, hogy sokáig nem volt világos, hogy minek a hány százalékáról van szó, vagyis mit tekintünk alapadatnak. Nemrégiben ez is kiderült, az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) című segédletből tudhatjuk, hogy a bázisév: 1995.

Erre most a pénzügyminiszter által beterjesztett, a bevezetőben idézett hosszú című törvény a szervesanyag-tartalom csökkentésének 2007-es és 2014-es mérföldkövét - minden különösebb indoklás nélkül - 2-2 évvel későbbre halasztotta. Vajon a 2008. év költségvetésének megalapozásához miért volt erre feltétlenül szükség? Egyenes választ a kormánytól ne is várjunk, a hátteret azonban próbáljuk meg tisztán látni!

A kormánypárti szavazógépezet a komposztálás területén most két eredményt ért el. Az egyik, hogy a hulladékgazdálkodási törvény és a 2008-ig szóló Országos Hulladékgazdálkodási Terv már nincs összhangban egymással. Ami még ennél is rosszabb: az Országgyűlés többsége a kormányt felhatalmazta a tétlenségre. Kiderült, hogy ráérünk, nem olyan sürgős a hulladék biológiailag lebomló komponenseinek, a papírnak és zöldhulladéknak a hasznosítása. Érdekes helyzet állt elő: miközben a szervesanyag-lerakási korlát 2007-ben 1,76 millió tonnáról 1,17 millió tonnára szigorodott, a fenti salátatörvény hipertérugratásával az 1,17 millió tonna bizony nem csak 2009-re fog vonatkozni. Ennek oka nyilvánvaló. A zöldminiszter nem akarja megtenni azt, ami a statisztikai adatok összesítése után a dolga lenne: pironkodva beismerni, hogy ez az uniós forrásokból is keményen támogatott csökkentés bizony nem jött össze. Ehelyett inkább majd a kormányszóvivő darálja el a sikerpropagandát, hogy az ország és a kormány 2008-ban is messzemenően teljesítette a hulladékgazdálkodási fejlesztésekben kitűzött célokat.

A törvényjavaslatot egyébként Fodor Gábor és Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca egyben parlamenti képviselői fizetést is zsebre vágó minisztere és államtitkára is megszavazta. Ez egy kormányelőterjesztésnél nem csoda, az viszont annál inkább, hogy módosító javaslatot nem terjesztettek be. Jóváhagyó szavazatukkal viszont őszintén elismerték azt, hogy a környezetvédelmi tárca még az ő vezetésükkel sem képes eljuttatni az országot 2014-re oda, ahová azt a 2000-ben meghozott törvény előírja. De mi köze ennek a 2008-as költségvetés megalapozásához?!