Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kókától is védheti a környezetet Fodor

  • 2007. április 19.
  • humusz
kokafodor2_120Leendõ környezetvédelmi miniszterként Fodor Gábor könnyen kerülhet a jövõben konfliktusba saját pártelnökével, hiszen a környezetvédelmi és a gazdasági tárca már a múltban is többször összekülönbözött a klímaváltozás elleni harc miatt. Nemrég még Kóka János és Fodor Gábor is a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, a szakértõ azonban arra figyelmeztet, hogy a gazdasági minisztérium súlya sokkal nagyobb. [origo]
Bár az SZDSZ ügyvivő testülete szerdán nagy egyetértésben ajánlotta környezetvédelmi miniszternek Fodor Gábort, a politikusnak nem lesz könnyű dolga, hiszen könnyen előfordulhat, hogy új posztján éppen saját pártelnökével, Kóka János gazdasági miniszterrel kell szembemennie a kormányban. Az utóbbi időben hangsúlyos helyre kerülő klímaváltozás elleni harcban ugyanis mást diktál a gazdaság rövid távú érdeke és mást a környezetvédelem.

A jelenleg még Persányi Miklós vezette Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az elmúlt hetekben például többször is szembe került a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) érdekeivel a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével és a megújuló energia arányának növelésével kapcsolatban. Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára nemrég megvalósíthatatlannak nevezte azt az uniós vállalást, hogy 2020-ra az energia 20 százalékát megújuló forrásokból fedezzük, amit a tervet reálisnak tartó KvVM túl pesszimista nézetnek nevezett.

Szintén szembenállás van a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével kapcsolatban, ahol már eddig is kompromisszumokra készült a környezetvédelmi miniszter. A KvVM a következő 4 évre 13 százalékkal nagyobb kibocsátási kvótát kért a Magyarországi cégeknek, mint amennyit a civil szervezetek indokoltnak tartottak. Ezt Dióssy László, a minisztérium környezetgazdasági szakállamtitkára azzal indokolta, hogy "két tűz közé kerültek", mivel a gazdasági tárca lehetőleg nagyobb kvótát szeretne, míg a környezetvédők kevesebbet. A kérdést végül nem a minisztérium ereje, hanem Brüsszel döntötte el a környezetvédelmi érdek javára: az Európai Bizottság nem engedélyezte az indokoltnál nagyobb magyar kvóta-igényt.

"Sok tekintetben vannak jelentős ellentétek a két tárca között, noha számos helyen a gazdaságnak is szüksége van a környezetvédelmi szempontok figyelembevételére - magyarázta a konfliktusokat Bíró Péter, a GKI Gazdaságkutató Zrt. szakértője. Szerinte bizonyos szinten lehet egyeztetni és kompromisszumokat kötni, de összességében a gazdasági stratégiáknak jóval nagyobb súlya van a környezetvédelmi programoknál, így a gazdasági minisztériumnak is nagyobb a befolyása a nagy döntésekben.

"A legjobb az lenne, ha a két minisztérium harmonikusan együttműködne a környezetvédelmi kérdésekben" - mondta az [origo]-nak Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója. Az SZDSZ elnökválasztása előtt Fodor és Kóka is tárgyalt a zöld civilszervezetekkel, és mindketten a környezetvédelmi programok fontosságát hangsúlyozták. "Mindketten nagyon forszírozták a megújuló energiával kapcsolatos stratégiakészítést," - fogalmazott Ámon, hozzátéve, hogy szerinte ugyanis hosszú távon a környezetvédelmi és gazdasági érdekek nem feltétlenül ütközik, és nemcsak az energiastratégiában, de a közlekedés, a hulladékkezelés, és a klímavédelmi stratégia területén sem.

A kompromisszum lehetősége tehát elvileg adott, a kérdés csak az, hogy Fodornak lesz-e lehetősége egyenrangú félként tárgyalni saját pártelnökével , miközben az általa képviselt terület érdekérvényesítő képessége, a GKI szakértője szerint személyétől függetlenül is gyengébb. Megpróbáltuk erről megszólaltatni az SZDSZ-es politikust is, ő azonban elfoglaltságaira hivatkozva eddig nem tudott rendelkezésünkre állni. A miniszterségéről szóló szerdai esti döntés után Kóka mindenesetre azt mondta, ha lesznek is konfliktusok, biztosan meg tudják majd azokat beszélni.

Visnovitz Péter

[origo]