Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiszivárgott, hogy az Európai Bizottság a hulladékkezelési célok csökkentését tervezi

  • 2015. november 27.
  • Csilla
Az Európai Bizottság tervezett felterjesztésében 2030-ra a települési hulladék 65%-ának újrahasznosítását irányozza elő, az előző javaslatban foglalt 70%-al szemben, áll a kiszivárgott új EU-s hulladékkezelési törvénytervezetben.

Az ENDS birtokába jutott tervezet szerint az újrahasználati és újrahasznosítási rátának 2025-ig 60%-ra kell emelkednie.

Hét tagállam – Észtország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Málta, Románia és Szlovákia – lehetőséget kap arra, hogy a kijelölt célszámok teljesítésének határidejét öt évvel kitolja, áll a tervezetben. Amennyiben ezek a tagállamok élnek a lehetőséggel, 2025-re a települési hulladékuk legalább 50%-át, míg 2030-ra a 60%-át kell újrahasznosítaniuk.

Ez a kitétel plusz öt évet adna ezeknek az országoknak a jelenlegi célok teljesítésére, hiszen a hatályos Hulladék Keretirányelv szerint 2020-ra a háztartási hulladék 50%-ának újrahasznosíthatónak kellene lenni.
Ez a legutóbb kiszivárgott tervezet újabb részleteket, számokat ad a korábban ismert újrahasznosítási tervezethez, melyet jövő héten terjesztenek fel az új körkörös gazdasági csomag részeként. Ez a tervezet fogja váltani az előző bizottsági tervezetet, melyet egyúttal vissza is vonnak, teret engedve az új, ambiciózusabb csomagnak.

Az új tervezet a hulladéklerakókba kerülő települési hulladék mennyiségét is limitálná 10%-ban 2030-ig. Az előző bizottsági tervezetben a nem újrahasznosítható hulladék szemétlerakókban való elhelyezésének tiltásával a lerakható veszélyesnek nem minősülő települési hulladék csupán 5% lett volna.

A szerves hulladék elkülönített gyűjtéséről szóló elvárások szintén gyengítésre kerültek. Ahelyett, hogy köteleznék a tagállamokat, hogy 2025-ig bevezessék az elkülönített gyűjtést, a tervezet határidő megadása nélkül lehetőséget kínál arra, hogy az elkülönített gyűjtést akkor valósítsák meg, amikor a körülmények „technológiailag, gazdaságilag és környezeti szempontból alkalmasak lesznek”.

A legutóbbi akciótervben a hulladékkezelési törvénytervezet kiegészítéseként a Bizottság minőségbiztosítási normák bevezetését ígéri a másodnyersanyagokkal, főként a műanyagokkal kapcsolatban. A tervezetben szerepelő stratégia a műanyagok újrahasznosíthatóságát, biológiai lebonthatóságát, a veszélyes anyagok jelenlétét bizonyos műanyagtípusokban, valamint a tengeri hulladék problémakörét célozza.

A tervezetben megjelenik a kritikus nyersanyagok, értékes források – különösen az építőipari és a bontási hulladékok tekintetében- visszanyerésének támogatása, ám semmilyen konkrétumról nem esik szó.

Forrás: ENDS Europe

Fordította: Oláh Dorottya