Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kínai stop az elektronikai hulladéknak

  • 2006. szeptember 03.
  • humusz
A kínai hatóságok megelégelték, hogy az országban már hegyekben állnak az elhasznált, kidobott elektronikai berendezések és új rendeleteket adtak ki, melyek szerint az ilyen hulladék keletkezéséért a felelõsséget ezentúl a gyártók és a kereskedõk viselik. [Greenfo]

A gyártók egyebek között kedvezményeket kapnak, ha feldolgozzák tönkrement gyártmányaikat, vagy ha azok mérgező részegységeit az egészségre és a környezetre veszélytelen anyagokból készültekkel helyettesítik.
Évek óta nő az ilyen hulladék mennyisége az országban. Maguk a kínaiak évente becslések szerint 1,1 millió tonna elektronikai termékhulladékot "szórnak el", az országban, a szemétbe került televíziós készülékek száma már tavaly például öt millió körül lehetett, mobiltelefonokból kétszer ennyi hevert hulladékként mindenfelé.

Különösen sok veszélyes hulladék ered a kis családi vállalkozású elektronikai termékgyártóktól, a kormányzat szerint komolyan fenyegetik az ország törékeny környezeti egyensúlyát és az emberek egészségét is. Ugyanakkor le kívánnak csapni az illegális hulladékimportőrökre is, az országban ugyanis sokan vállalkoznak a külföldi elektronikai hulladék befogadására a fejlett államokból, elsősorban az Egyesült Államokból, mert sok kínainak megélhetést jelent a már másutt kiselejtezett gépek szétszerelése és egyes részeik újbóli hasznosítása.

**** 

Egy kép a kínai Greenpace-től: 

 chinesemansmeltscomputerpa_400

Így olvasztgatják a számítógépek alkatrészeit a nyílt utcán.