Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kína: véres megtorlásokkal járnak a környezetszennyezők elleni demonstrációk

  • 2005. augusztus 23.
  • humusz

electronics_china.jpgA kínai Mejsan közelében élõk az akkumulátorgyárból származó, földjeiket sújtó ólomszennyezés elleni tiltakozásba kezdtek. Ennek leverésére ezer rohamrendõrt küldtek, mire szabályos ütközet alakult ki. A könnygázt bevetõ karhatalmisták rohamában legalább hatvanan megsérültek. - írja az Index.

A nyersanyagok és az energiahordozók tekintélyes részének bányászata Ázsiában történik. A "fejlett országokból" eldobható, rövidéletû termékek és csomagolások hulladéka tér vissza Ázsiába. Mindez súlyos környezetpusztítást okoz, amit úgy tûnik, hogy egyre kevésbé tûrnek el ázsiai embertársaink!

Több tucatnyi tüntető sérült meg Mejsanban, Csöcsiang tartományban egy környezetszennyező akkumulátorgyár bezárását követelő demonstráción. A tüntetők és a rendőrök összecsapását követően több rendőrautó lángolt, a tiltakozók kormányhivatalokat dúltak fel, jelentette a Washington Post.

A tiltakozás szombaton kezdődött, több ezer tiltakozó falusi gyűlt össze a környék földjeit ólommal szennyező Tien Neng Akkumulátorgyár előtt, mondta el a Postnak egy, a neve elhallgatását kérő tüntető. "A rendőrök könnygázt lőttek a tüntetőkre és ártatlan járókelőket is megvertek" - mesélte. Egy másik szemtanú szerint legalább ezer rendőr vonult ki a lázadás leverésére.

A szintén a neve elhallgatását kérő szemtanú szerint ötezer falusi az éjszaka állt bosszút a tüntetést brutálisan szétverő rendőrökön. "Kormányhivatalokba törtek be és rendőrautókat gyújtottak fel" - nyilatkozta a Postnak. A lap vasárnap többször is sikertelenül kereste az akkugyár és a helyi rendőrség képviselőit. Csanghszing megye egyik tisztviselője - ide tartozik Mejsan falu is - vasárnapi nyilatkozata szerint "soha nem hallott tiltakozásról" a környéken.

A csanghszingi megyei kórház felvételi osztályán azonban megerősítették a Post értesüléseit. A kórház nyilatkozata szerint legalább hatvan sérültet szállítottak hozzájuk a szombat-vasárnapi összecsapások után.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak a falusiak és a rendőrség összecsapásai. Legutóbb a szintén csöcsiangi Hszincsangban támadtak kövekkel felfegyverzett falusiak a rendőrökre, amikor a hatság megpróbálta feloszlatni a helyi gyógyszergyár elleni tüntetést.

Júniusban egy erőmű építése elleni tiltakozást követő véres összecsapásokban hatan vesztették életüket, áprilisban egy falu lakói ezer rohamrendőrt vertek vissza. A huankantoui lázadás híre egész Kínában elterjedt, a környék nagyvárosából százszámra érkeztek a turisták, hogy megcsodálják a bátor falusiakat.

Forrás: Index.hu