Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kikötöttek a Pet-kalózok

  • 2014. szeptember 02.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Idén is Cigánd volt a végállomása a második alkalommal megszervezett Pet-kupának. A viadalra nyolc hajó jelentkezett, de közülük csak hét érte el a végállomást. Az egységek Vásárosnaményból indultak útnak 2014. augusztus 19-én, és augusztus 23-án érték el a cigándi Tisza-partot. Ugyan a hatnapos kupa fő célja a folyópart megtisztítása a műanyag flakonoktól, de klasszikus sátrazós vízitúra is egyben.

A Pet-kupa egyre népszerűbb, idén kétszer annyi hajó indult, mint tavaly. Az Index fotósa, Huszti István egy saját készítésű tutajon hat napig hajózott a Tisza felső szakaszán, a II. Pet-kupa egyik résztvevőjeként. Az idill mellett kijutott a kevéssé festői területekből is. A kisebb öblökben, benyúló fákon százával akadnak fenn a soha le nem bomló műanyag palackok, a kupán induló hajósok végül összesen 10 ezer darab pet palackot szedtek össze.

A megfáradt hajózók szombat délután futottak be a cigándi homokpadra, ahol idén is sok kíváncsiskodó gyűlt össze a fogadásukra. Az eseményről a Magyar Televízió is felvételt készített, amelyet főműsoridőben vetítettek. A II. Pet-kupa záróbulija a cigándi falumúzeumnál zajlott, ahol a koncertek közben megtartották a homokvárépítő versenyt és a II. Tiszai Pet-kupa eredményhirdetését, utóbbin kiderült, hogy ki lett a legügyesebb petkalóz. A Pet-kupa zárása mégis inkább a vasárnapra esett, amikor a hajók végleg szétszedésre kerültek, az alapanyagokat pedig elszállította a szelektívhulladékgyűjtő-autó.

Forrás: bodrogkoz.com és index.hu