Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kidobni tilos, és senki sem veszi át a veszélyes orvosi hulladékot

  • 2014. október 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Hónapokig a lakásában gyűjtötte és tárolta a vérhígításra használt fecskendőket egy magát otthon kezelő beteg, mert nem akarta kidobni a kommunális kukába az egészségügyi szemetet. Hiába keresett fel gyógyszertárakat, kórházat és a fővárosi hulladékkezelőt, sehol sem fogadták be a veszélyes hulladékot.

Az Origo olvasója a betegsége kezeléséhez használt vérhígítós fecskendőket szerette volna törvényesen leadni, ám ez sehol nem sikerült. A férfi nem akarta a háztartási szeméttel együtt kidobni a fecskendőket, hiszen ezek a közösségi szeméttárolókba kerülve veszélyesek lehetnek. A tűk azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek.
Először egy gyógyszertárba vitte el a dobozokban gyűjtött tűket, ott azonban azt mondták neki: a patika nem jogosult átvenni őket, ezt kizárólag a lejárt gyógyszerekkel teheti meg.

A kórház sem segít

Olvasónk második próbálkozása a Szent Imre Kórház volt – mivel őt magát is ebben az intézményben kezelik –, de itt sem vehették át a használt fecskendőket, bár a kórháznak természetesen megvannak a saját csatornái a veszélyes orvosi hulladék kezelésére.
Felkereste a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t is, amely ugyancsak elutasította, hogy náluk szabaduljon meg a használt tűktől. Az FKF azt közölte, három céggel állnak partneri viszonyban, kizárólag tőlük fogadják be és semmisítik meg az egészségügyben keletkezett hulladékot.

Fizetnünk kell, ha nem akarunk szemetelni

Az FKF egyik partnercégénél, a Septox Kft. nevében Kucserka Zsuzsanna irodavezető tájékoztatta lapunkat, hogy egyre több beteg keresi meg őket, hogy leadhassa az otthoni kezelés után keletkező egészségügyi szemetét, erre viszont törvényesen nincs lehetőség. A hulladékot ingyen veszik át, az orvosi szolgálatoknak és kórházaknak azonban fizetniük kell ezért a szolgáltatásért. 

A gyógyszertár is csak szívességet tesz

Megkerestük a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségét (HGYSZ) is, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a fel nem használt vagy lejárt gyógyszerek egészségügyi hulladékká válnak. A lakosságnál keletkező veszélyes hulladék kezelésére a hulladéktörvény rendelkezései az irányadók. Eszerint ha nincs speciális hulladékgyűjtő program (mint a papír, üveg, elem, gyógyszer, vagy elektronikai hulladék esetében), akkor a hulladék gazdájának kell felelnie a megsemmisítésért. A fecskendők különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok, ezek megsemmisítéséről a törvény szerint a szemét birtokosának kell gondoskodnia. Ilyen típusú szemét átvételére a gyógyszertárak a hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetőek. Amennyiben a kiürült fecskendőt a páciens a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezeli, tehát megfelelően becsomagolja, lezárja, akkor egyes gyógyszertárakban bedobhatja a kijelölt hulladékgyűjtő dobozba – közölte a HGYSZ.

Nincs jogszabály

Felhívtuk a Szent János Kórházhoz tartozó Központi Gyógyszertárat is, azonban itt sem ljártunk sikerrel. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész szerint szinte az összes patikában találhatóak gyűjtődobozok, de ezekbe csak a lejárt szavatosságú gyógyszereket lehet beledobni. Úgy tudja, nincs pontos jogszabály arra, hogyan lehetne legálisan megszabadulni a fertőzésveszélyes tűktől. Az egyik Király utcai patikában a bejárat mellett valóban ott állt a hulladéktároló, amibe szabályosan csak lejárt gyógyszereket gyűjthetnének, a patikus azonban elmondta, ők hetente ürítik a dobozt, ezért megengedik a betegeknek, hogy bezacskózva ide dobják például a használt fecskendőket is. Hasonló cipőben járhatnak a cukorbetegek, illetve azok, akik szklerózis multiplexben vagy trombózisban szenvednek, hiszen mindhárom betegségre jellemző, hogy otthon is injekciózzák magukat az érintettek.

A szaktárca dolgozik a rendeleten

Az Emberi Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága egy héttel megkeresésünk után válaszolt az egészségügyi hulladékkal összefüggésben feltett kérdéseinkre. Mint írták, a háztartásban képződő használt tűk, illetve kiürült fecskendők nem tartoznak a gyógyszerhulladék kategóriájába, és nem minősülnek egészségügyi intézményekben keletkező hulladéknak sem.
"A helyzet rendezésére folyamatban van a lakosságnál keletkezett egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését is szabályozó miniszteri rendelet kidolgozása. A közeljövőben megszülethet a kérdés mind közegészségügyi- és járványügyi, - mind környezetvédelmi szempontból is megfelelő jogi-szakmai szabályozása" - írta az EMMI.

Olvasónk végül a Septox Kft.-nél tudott megszabadulni a fecskendőktől, a cég szívességből, ingyenesen vette át a csomagokat.

Forrás: origo