Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétpó - sokadszor

  • 2006. augusztus 13.
  • humusz
Tovább folytatódik a kétpói regionális hulladéklerakó jogi kálváriája. A Kunszentmártoni Építési Hatóság ugyanis hatáskör hiányára hivatkozva megszüntette a létesítmény használatba vételi eljárását és az ügyet átadta a Közép-Tiszavidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõségnek. A Magyar Rádió nyomán.

Hofman Zsoltnak, Kunszentmárton jegyzőjének tájékoztatása szerint az építési hatóság egy idén áprilisban hatályba lépett miniszteri rendelet miatt döntött így. Ha azonban a jogszabályt a Környezetvédelmi Hatóság máshogy értelmezi, akkor az új közigazgatási törvény értelmében a táblabíróság mondja ki a végső szót.

A kétpói hulladéklerakó használatbavételi engedélyét a Kunszentmártoni Építési Hatóságnak kellett volna eredetileg is kiadni, de a létesítmény vízelvezető rendszerének hibái miatt felfüggesztették az eljárást. Márciusban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség ez ellen óvást nyújtott be egy törvényességi felügyeleti vizsgálatot követően. A kunszenti hatóság ezt elfogadta, de közben életbe lépett a hulladéklerakás egyes szabályairól szóló környezetvédelmi és vízügyi miniszteri rendelet. A döntően európai uniós támogatással megépült depóniát tavaly szeptemberben adták át, de a portugál kivitelező cég a megépítés során szakmai hibákat követett el. A 24 település kommunális hulladékának befogadására kialakított lerakó emiatt nem üzemel és annak veszélye is fennáll, hogy esetleg az uniós forrást is vissza kell fizetni.