Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két milliárdból zöldült ki a Coca-Cola hazai palackozója

  • 2006. március 03.
  • humusz
Trigenerációs, környezetkímélõ technológiára épülõ erõmûvet helyezett üzembe a Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) magyarországi leányvállalata. A 2,26 milliárd forintos, kapcsolt, hideg-, hõ- és villamosenergia elõállítására (CHP) alkalmas létesítmény az elsõ a vállalat európai történelmében. Mi persze nem dõlünk be mindennek. Mfor.hu tudósítás.

"1967-ben még a rendőrségnek kellett visszaszorítania a tömeget, amely Coca-Colához akart jutni a BMV-n" - fogalmazott Robert J. Murray, a magyar palackozó vezérigazgatója az erőmű átadására rendezett ünnepség megnyitóján. Az utóbbi években a vállalat egyre inkább vevői megtartására irányuló lépésekre kényszerül.

1991 óta a cég csaknem 350 millió eurót fektetett be a hazai piacon, s a jelenlegi beruházás is azt bizonyítja, hogy hosszú távra terveznek. A vállalat környezettudatossága egyre nő, jelenleg 14 zöld projekt fut, melyek közül a PET palackok könnyítésére, illetve a vízfelhasználás csökkentésére irányuló törekvések a legjelentősebbek.

A 2,26 milliárd forintos CHP-beruházás azonban nem az üdítőital-gyártó, hanem a projektet kivitelező Greenergy Kft. ötlete volt. "Nagy hő- és energiafogyasztók között keresgéltünk, így akadtunk a vállalatra" - fogalmazott az mfor.hu-nak Szabó Balázs, a vállalat kereskedelmi és akvizíciós igazgatója. Hozzátette: "a legnagyobb gondot a technológia elfogadtatása, illetve az jelentette, hogy a Coca-Colának kizárólagosságot kellett adnia az energiaértékesítésre a számunkra."

Mi a CHP?
Kombinált vagy kapcsolt hő- és villamosenergia termelés (combinated head and power), mely összepárosítja az egy-máshoz kapcsolható tevékenységeket. A fű-tőanyag (általában földgáz) elégetésével keletkezett gőzt turbi-nákra vezetik, villamos áramot termelnek, majd a megmaradó hőt hő-cserélőkön keresztül fűtési célra is felhasz-nálják. Mivel a beren-dezés ugyanazon tüzelő-anyag felhasználásával termel hőt és villamos energiát, így hatásfoka 85-90 százalék, a ha-gyományos erőművek 30-40 százalékos hatásfokával szemben.
A Greenergynek további nehézséget jelentett, hogy a palackozóban készült létesítménnyel párhuzamosan egy annál valamivel nagyobb erőművet építettek a Teva Gyógyszergyár gödöllői telephelyén is, mely azóta már ugyancsak elkészült. "A jelenlegi beruházások azért érdekesek, mert sok zöld projekttel ellentétben nemcsak környezetvédelmileg, de gazdaságilag is értelmezhetők, így a külföldi vállalatokat is könnyebb rávenni a befektetésre" - mondta Szabó Balázs.

A 85-90 százalékos hatásfokkal üzemelő CHP erőmű a gyakorlatban a Coca-Cola magyarországi palackozóüzemének teljes hő-és hidegenergiaellátását biztosítja, az összes költségmegtakarítás mértéke hosszú távon akár a 40 százalékot is elérheti. A három gázmotor teljes kapacitása 9,1 megawatt (áramtermelés) és 8,02 megawatt (hőtermelés). A vállalat a CHP-nak köszönhetően 38 százalékkal csökkenti szén-dioxid kibocsátását. Az erőmű egységnyi energia előállításhoz jóval kevesebb földgázt használ fel, mint hagyományos társai. A folyamat eredményeképpen keletkező villamosenergia az ELMÜ felé kerül értékesítésre.

 

Az avatási ünnepségen részt vett: dr. Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter, George H. Walker III., az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára, Dimitrios Kontoumas, Görögország nagykövete és Kuncze Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.