Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két éve szemét nélkül

  • 2015. november 19.
  • PKata

LS1Hulladékmentes életet élni városban is lehetséges.  Erre példa egy fiatal new yorki lány, aki környezetvédelem szakon végzett, de nem csak tanulni akart a nulla hulladék életmódról, hanem alkalmazni is a tanultakat, s aki több év blogírói tevékenység után nemrégiben már saját céget is alapított.

Lauren Singer az utolsó egyetemi évében határozta el, hogy életvitelét igyekszik hulladékmentessé tenni, s az elmúlt két évben sikerült ezt annyira megvalósítania, hogy az ezen időszak alatt keletkezett, nem komposztálható vagy újra felhasználható szemete belefér egy közepes befőttes üvegbe. Az utat, amit végijárt, blogján dokumentálta, melynek címe: Trash is for tossers, majd 2014-ben saját vállalkozását is elindította.

 

Lauren két fontos eseményre emlékszik, ami elindította az útján

Amikor tanulmányai utolsó évében egy órán a témavezető tanár hangsúlyozta az egyén felelősségét és azt, hogy a jelen fiatal generáció viselkedése jelenti a bolygó jövőjét, a másik pedig az az ellentmondás, amikor azt látta, hogy évfolyamtársai a környezetvédelem szakon egyszerhasználatos nejlontasakban hordják műanyagba csomagolt uzsonnájukat és palackos ásványvizüket.

Miközben Lauren elszántan törekedett arra, hogy megvalósítsa a hulladék nélküli életet, mindezt dokumentálta is blogján, ahol elismeri, hogy az elmúlt két évnek megvoltak a maga nehézségei. Mindazonáltal úgy érzi, hogy miután olyan sokáig kitartó volt és mára teljesen kész arra, hogy meggyőzően képviselje a nulla hulladék életformát. “Minél több idő telik el az elhatárzásom óta, annál kevesebb szemetet termelek, mondja. Kezdetben sokkal több újrahasznosítható hulladékom keletkezett, mint most, amikor már semmit nem veszek, ami be lenne csomagolva. Megtanultam a leckét. A komposzt mennyisége viszont növekedett, hiszen amikor csomagolt élelmiszert vásároltam, addig nem volt káposztatorzsa a hulladékban. Most van káposztatorzsa. Sokkal több szerves hulladékom keletkezik, aminek a nagy része zöldségmaradvány.

 

Mik a nulla hulladék életforma alaplépései Lauren szerint

  • Nem vásárol csomagolt terméket és mindig magánál hordja a saját szatyrait és üvegedényeit, hogy kimért termékekkel abba töltse a boltban.
  • Nem vesz új ruhát, csak használtat. 
  • Magának készíti a személyes tisztálkodó- és tisztítószereit. 
  • Csökkentette az őt körülvevő tárgyak számát, adományozás eladás és ajándékozás útján

A blogger szerint az egyik legfontosabb, hogy azokra a helyzetekre is felkészüljünk, amikor nem a saját háztartásunkban jelenik meg fogasztásunk következményeként a szemét: nemet mond a szívószálra a koktélban, nem fogadja el a zacskót a pékségben, stb. Lauren tisztában van azzal, hogy ezek kivitelezése nem könnyű, ezért arra buzdítja a zero waste életmódra törekvőket, hogy gondosan tervezzék meg az életüket, főleg a kezdeti időszakban.

 

Saját termék

Lauren Singer

A fenntarthatósági blogger nemrég megalapította saját hulladékmentes tisztítószer vállalkozását is, a The Simply Co.-t, mely termékekkel azokat kívánja segíteni, akik szívesen használnának házilag előállított háztartási szereket, de nincs idejük-kedvük-türelmük azok otthoni előállításához. Vállalkozását a Kickstarter közösségi oldal támogatásával indította, ahol több mint 35.000 dollár gyűlt össze az induláshoz. Lauren termkeinek lényege, hogy mentesek attól a rengeteg kemikáliától, amiket egyébként beletesznek a háztartási tisztítószerekbe. Első terméke, egy három alkotóelemből álló mosószer már elkészült és kapható.

 

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/