Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két év alatt húszezer szárazelem-gyűjtőhely létesül

  • 2005. november 28.
  • humusz
Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - fõleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelezõ visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.
Egy család egy évben átlagosan fél kilónyi használt elemet dob a szemétbe, e környezeti kockázat mérséklésére új gyűjtő rendszer épül ki - jelentette be Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter részvételével hétfőn egy budaörsi hipermarketben helyezték el az első új gyűjtőpontot. Az idén lépett életbe a törvény, amely szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kötelességük visszavenni a használt elemeket, amelyek fém és savas anyag tartalmuk miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.

Néhány iskola és önkormányzat már korábban megszervezte az elemek begyűjtését, a mostani program ezeket a kezdeményezéseket tereli egy mederbe: két éven belül az ország üzleteiben, áruházaiban összesen 20 ezer gyűjtőpont létesül. Mindezek mellett a már meglévő gyűjtőhelyek is megmaradnak, ám az átvett elemek ártalmatlanítási költségeit a gyártók már magukra vállalják. Az elemgyűjtő pontok listáját a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE'LEM Kht. ( www.hasznaltelem.hu) honlapjáról lehet letölteni.

A tervek szerint az évi, körülbelül 2000 tonnányi használt elem begyűjtésén felül jövőre, a környezetre szintén veszélyt jelentő, lejárt szavatosságú gyógyszerek, és a fel nem használt festékek gyűjtésének rendszerét is kiépítik, hogy ezzel is mérsékeljék a háztartási hulladékból a szemétlerakókba, onnan pedig a talajvízbe szivárgó mérgező anyagok mennyiségét - hívta fel rá a figyelmet Persányi Miklós. A gyártóknak idén a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

Forrás: Magyarország.hu, MTI