Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kerti melegház vizespalackból

  • 2014. október 08.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Nagy öröm a zöldlelkű embereknek, ha olyasmit tudnak hasznosítani, amit eddig a szelektív gyűjtőbe dobtak. Íme három javaslat, hogyan késízthetünk PET-palackokból kerti berendezéseket.

Az alapötlet hasonlít a komposztkészítéséhez, hiszen ott is a háztartási szerves hulladékot alakítjuk át hasznos alapanyaggá. A pillepalackok felhasználásánál is eltölthet bennünket a jó érzés, hogy már nem lesz belőlük felesleges hulladék, nem kell elvinni a szelektív gyűjtőbe, otthon gyűlik, mint ingyenalapanyag. Szerintünk a következő kerti berendezések elkészítésénél hasznosítható:

- A mini melegház egy kétliteres palack levágott teteje. Arra való, hogy apró növényeket, különösen csírázó magvakat takarjunk le vele. A csírázáshoz nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet és a magas páratartalom, melyet biztosíthatunk ezzel a megoldással. Elkészítéséhez a palack felső 10-30 cm-es tetejét késsel vagy éles ollóval vágjuk le, a kupakot pedig használjuk a légáramlás szabályozására!

- Palackcserép kialakításánál a félbevágott palackokat fordítsuk egymásba! Az alsó részben tároljuk a vizet, a felsőben pedig a termőföldet. Ültetéskor bújtassunk át a palack száján spárgát vagy pamutcsíkot úgy, hogy az egyik vége belelógjon a vízbe, a másik pedig érintkezzen a talajjal! Így folyamatosan fel tudja szívni a vizet.

- És most jöjjön a palackház! A valódi melegházak is úgy készülnek, hogy egy vastag vagy több vékonyabb rétegből álló, áttetsző műanyag fóliát merev vázra feszítenek. Ha a nap besüt, a melegház belső része felmelegszik. A palackház vázát egyszerűen összetákolhatjuk olcsó fa alapanyagokból, a megépítéséhez pedig elhasználhatunk akár 1000 palackot, még a szomszédokét is elkérhetjük. Biztosan örömmel szabadulnak meg a műanyaghulladéktól.

 

 

Forrás és képek: hobbikert.hu