Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kávézaccból áram, műanyagból hólapát

  • 2015. szeptember 25.
  • PKata

A 365 blog járt utána, hogy vajon mennyire környezetszennyező a Nespresso kapszula? Két év alatt sokat változott a helyzet - előnyére.

 

kapszula1

Az utóbbi időkben komoly előrelépés történt a kapszulás kávék maradványtermékeinek felhasználása ügyében, legalábbis az alumíniumból készülő kapszulafajták esetében. A Nespresso azt a célt tűzte ki 2020-ra, hogy a globális kapszula-újrahasznosítási kapacitásukat 75%-ról 100%-ra emeli, ezért a Nespresso butikjaiban kapszulaátvevő helyeket alakítottak ki. Az átvevő helyeken a vásárláskor kapott táskákban lehet visszahozni az elhasznált kapszulákat.

Az újra felhasználásra való előkészítést Magyarországon az Inter-metal Recycling Kft. végzi. A cég üzemében első lépésként a szatyrot és a kapszulákat választják külön. Ezután a kapszulákat 2-3 hétig szárítják, majd a szárítást követően ledarálják juttatja a kis dobozokat. Az így keletkezett alumínium- és kávézacc zúzalékot a vibrációs elválasztó rostán szétválasztják egymástól, mely műveletnek az a célja, hogy minél tökéletesebb legyen a kávé és az alumínium szétválasztása.

kapszula2

Az elválasztásból kiváló minőségű, homogén alumínium másodnyersanyagot kapnak, amit bálázva vehetnek át a feldolgozók, míg a kávézaccból hőerőműben villamos energiát állítanak elő. Az összegyűjtött műanyag zacskókból egy közeli gyárban hólapátokat készítenek.

 

Forrás: 365.reblog.hu