Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kártérítést követelnek a hulladéklerakó mellett termelők

  • 2006. október 04.
  • humusz
"Több Békés megyei gazdálkodó követel kártérítést amiatt, mert a gyomaendrõdi hulladéklerakó környezetében lévõ földjeiket úgynevezett védelmi zónába sorolták. Az érintett önkormányzatok szerint a gazdákat nem érte kár, ám a termelõk úgy vélik, csökkent birtokaik értéke." A Népszabadság cikke.

 

 

Ha nem teljesítik kártérítési követelésüket, bírósághoz fordul több olyan gyomaendrődi gazdálkodó, aki a Békés megyei kisvárosban 2004-ben átadott hulladékkezelő közelében műveli földjét, s ott tart állatokat - tudtuk meg Michna Csabától, a tulajdonosok ügyvédjétől. A jogi képviselő a követelést azzal indokolta: az önkormányzat a földhivatalnál a hulladéklerakó 500 méteres körzetében fekvő földekre "védelmi övezet" megjelölést jegyzett be, ezzel pedig - álláspontjuk szerint - csökkent a földek értéke.

Michna Csaba elmondása szerint az egyik érintett földtulajdonos egy földhivatali ügyintézés során ingatlanjának tulajdoni lapján véletlenül szembesült a bejegyzéssel. Az ügyvéd nem vitatja, hogy közérdekű beruházás esetén az önkormányzatnak volt lehetősége arra, hogy ne közvetlenül, hanem hirdetmény útján tájékoztassa az érintetteket. Ezért nem is a védelmi besorolást kifogásolják, hiszen arra jogszabály kötelezte az önkormányzatot. Azért akarnak kártérítést, mert félnek attól, hogy védelmi övezetben hosszú távon nem folytathatják a termelést, valamint pályázati támogatásoktól eshetnek el. Indoklásuk szerint értékcsökkenést okoz az is, hogy védelmi övezetben nem állhat sem lakóház, sem üdülő.

A regionális szemétkezelőt tulajdonló kilenc önkormányzat álláspontja az: önmagában a védelmi övezet bejegyzés semmiben sem gátolja a gazdálkodókat, ugyanúgy folytathatják a termelést, mint eddig. Dávid Imre, Gyomaendrőd leköszönő polgármestere megkeresésünkre úgy fogalmazott: az ügyben annak idején közmeghallgatást hirdettek, az építési engedély megszerzésekor minden jogszabályt betartottak. Hozzátette: az érintett lakóingatlanok tulajdonosainak - elmondása szerint két tanyáról volt szó - megváltást fizettek. Környezetvédelmi és növény-egészségügyi hatósági szakvéleményre alapozott álláspontjuk szerint a földhasználóknak nem jár ilyesféle kártérítés, mert ahogyan eddig, úgy ezt követően is használhatják földjeiket. Dávid Imre hangsúlyozta: nem fizetnek, megvárják a majdani bírósági ítéletet.

 

 

Forrás: Népszabadásg Online