Kárelhárítás helyett feljelent a zöldtárca

  • 2007. február 13.
  • humusz
A zöldtárca továbbra sem tartja indokoltnak, hogy lépjen a csepeli galvániszap ügyében, ellenben a környezetvédelmi hatóság feljelentette Illés Zoltán fideszes politikust közveszéllyel való fenyegetés miatt. Illés ugyanis azt mondta, katasztrófahelyzet van. A minisztérium személyeskedõ közleménye bukott politikusnak titulálja az ellenzéki aktivistát, aki jogi lépéseket fontolgat a közlemény miatt. [Bogád Zoltán - index]

"A Büntető Törvénykönyv 270/A §-a alapján, közveszéllyel fenyegetés bűncselekménye miatt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán, Fidesz-tag ellen" - tartalmazza a Környezetvédelmi Minisztérium keddi közleménye.

Csak a tárca szerint nincs katasztrófahelyzet

A tárcának az fáj, hogy a Csepelen, az egykori gyár területén tárolt 1200 tonna galvániszap ügyében Illés Zoltán sajtótájékoztatót tartott, ahol a Pyrus Kft. által készített szakvélemény alapján azt állította katasztrófahelyzet van, a nehézfémeket tartalmazó méreg ugyanis szennyezi a talajvizet és a Dunát, ezzel veszélyezteti a környező országokat is. Illés arról is beszélt, milyen egészségügyi következményei lehetnek a szennyezőanyagnak.

A környezetvédelmi tárca szerint viszont katasztrófahelyzet nincs, így a minisztérium nem is léphet. Környezeti kockázatot képvisel ugyan a csepeli galvániszap, de sem az emberek egészsége, sem a környezet nincs veszélyben, állítják a minisztériumnál. Szerintük a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség rendszeresen ellenőrzi a telephelyet, illetve méréseket végez a környéken. A helyszíni mérések szerint a galvániszapból nem juthat szennyező anyag a talajba, illetve a talajvízbe, sem a Dunába. Azonnali intézkedésre ott, ezért sem szükség, sem jogi lehetőség nincs. A minisztérium közlése szerint a talajvízet egyebek mellett vizibolhával is tesztelték, de negatív eredményre jutottak. A vizibolha ugyanis a legkisebb szennyezés esxetén azonnal elpusztul.


Klikk!

Személyeskedő közlemény

A tárca az állítja, csak azután történhet bármi, hogy a szennyező céget, a Friz Kft-t hivatalosan is felszámolták. A cég felszámolója szerint viszont nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a jogi procedúra végét meg kellene várni, hiszen az világosan látszik, hogy a cégnek nincsen vagyona, csak adóssága. A tárca azonban köti az ebet a karóhoz és nem lép a galvániszap elszállítása érdekében. A zöldtárca keddi közleménye bukott politikusnak nevezi Illés Zoltánt és példák sorával igyekszik bizonyítani, hogy környezetvédelmi ügyekben inkompetens.

A zöld tárca nem jelentette fel kedden Gergely Istvánt, a csepeli önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnökét pedig a szocialista politikus az Indexnek korábban nyilatkozva ugyancsak katasztrófahelyzetről beszélt. Ugyancsak megúszta egyelőre Tóth Mihály Csepel polgármestere, aki azt írta Persányi Miklós szakminiszternek, hogy a galvániszap nyolcvanezer ember életminőségét veszélyezteti.

Illés jogi lépéseket fontolgat

Illés Zoltán szégyenletesnek tartja a zöld minisztérium eljárását. Szerinte Persányi Miklós gyávaságból nem mert személyesen feljelentést tenni, helyette a felügyelőségi vezetőre bízta a piszkos munkát. A felügyelőségnek a kármentesítésben kellene tüsténkednie, nem pedig az államigazgatáshoz méltatlan eljárásokat kezdeményezni.

Illés emlékezetett, vasárnap, amikor fóliával letakarták a galvániszap egy részét, huszonötezer forintot költöttek az akcióra, szerinte ezért köszönetet mondhatna a felügyelőség, amely még ennyire se volt képes az elmúlt négy évben. Illés a minisztériumi közlemény személyeskedő volta miatt szintén jogi lépéseket fontolgat.

Hozzászólások

ez okosabb, mint a kordonbontás!

nincs nap, hogy ne derülne ki valahol valamilyen környezeti botrány. Ebbe nem buknak bele, csak politikusok?

Reális Zöldek Klub Országos Társadalmi Civil Szerveződés 1279 Budapest, Pf.:74. Telefon és fax: 2-759-851 Gergényi Péter Úr Rendőr vezérőrnagy, Főkapitány Főtanácsos Budapesti Rendőrfőkapitányság Tárgy: Bejelentés Tisztelt Főkapitány Úr A Reális Zöldek Klubot, természettudományban és történelmi- társadalmi relációkban gondolkodó 26 szakember alapította, 1992 októberében Budapesten. Az alapításról szóló végzést a Fővárosi Bíróság, 6.Pk. 69.757/2. ügyiratszámon tartja nyilván. A Reális Zöldek Klub működési körére a T. Bíróság a környezet és természetvédelmét jegyezte be. A Fővárosi Bíróság, 2006. május 30-án kiadott végzésében a Reális Zöldek Klub működési célját akként módosította, hogy civil szervezetünk működési körét a következővel egészítette ki: „A környezetet lényegesen befolyásoló döntések szakmai-társadalmi vitájában jó megállapodások elősegítése.” A Reális Zöldek Klub feladatának tekinti az események, a természetes és a mesterséges folyamatok valósághű tárgyalását biztosító - mindenki számára nyitott és hozzáférhető - fórum fenntartását, ahol az élet minőségét befolyásoló hatásokkal, a valóságot ismerő személyek valóságtisztelő módon foglalkoznak, azzal a szándékkal, hogy az ilyen jelentőségek minden szinten valósághű bemutatást és valóságtisztelő bánásmódot kapjanak. A Reális Zöldek Klub elnökségének a képviseletében bejelentem Főkapitány Úrnak, hogy a Reális Zöldek Klub, a Közép- Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által a Kapitányság Panaszirodáján, 2007. február 12-én este 19 óra tíz perckor, Illés Zoltán mozgalmárral szemben benyújtott feljelentéshez beavatkozóként csatlakozik, a Felügyelőség mellett, Illés Zoltánnal szemben. Kérem Főkapitány Urat bejelentésem szíves tudomásul vételére. Budapest, 2007. február 13-án Tisztelettel: Mobil szám: 06-30-340-15-13

Egyetlen trottyos pojáca! Juhos, mongyon le!

Felháborítónak, és a jövőre nézve nagyon aggasztónak tartjuk, hogy a környezetvédelmi tárca feljelentette Illés Zoltánt, aki a csepeli galvániszap-szennyezés lehetséges súlyos következményeire figyelmeztetett. Miközben az ország környezetvédelmi botrányoktól, így az illegális hulladékimport ügyétől hangos, a zöldhatóság azokra csap le, akik a környezeti problémákra fel akarják hívni a figyelmet. Az alulírott szervezetek elképesztőnek, és a jövőre nézve is ijesztőnek tartja azt a precedens nélküli fejleményt, amely során a Környezetvédelmi Felügyelőség és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium közveszéllyel való fenyegetés miatt büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó politikus ellen. Illés azt állította, hogy a csepeli galvániszap-szennyezés katasztrófával fenyeget. Álláspontjával nem áll egyedül, hiszen azt egy szakvéleményre alapozta, de hasonló aggodalmakat fogalmazott meg korábban több csepeli politikus, így Csepel polgármestere is. Elképzelhető, hogy tévednek. Véleményünk szerint azonban a zöld hatóságnak nem az a feladata, hogy a környezetvédelemért és az emberek életminőségéért aggódókat megfélemlítse, perrel, büntetőeljárással fenyegesse. A hazai környezeti tudatosság még mindig alacsony szintje, a folyamatos környezetvédelmi botrányok (mint a hulladékkereskedelem vagy az erdők illegális kitermelése), és a hatóságok csökkenő képessége arra, hogy a problémák ellen hatékonyan fel tudjanak lépni, éppen azt tenné szükségessé, hogy ösztönözzük az állampolgárokat a környezetükkel való törődésre, a normaszegés elleni aktív fellépésre. Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata Levegő Munkacsoport Magyar Természetvédők Szövetsége Védegylet

kedves Reális Zöldek Klub-ja nem gondolják, hogy ideje lenne nevet vagy álláspontot változtatni, nagyon kilóg a ló lába,(és még környezetüket is fertőzi)

Új hozzászólás