Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Karácsonyfából sasfészek

  • 2007. február 08.
  • humusz
zoldkor_120A HuMuSz évek óta küszködik a nagy kérdéssel: mit lehet kezdeni a karácsony után kidobott fenyõfákkal. Ebben az esetben is érvényes alapelvünk: a legjobb megelõzni a hulladék képzõdését. Milliónyi kidobott karácsonyfára érvényes megoldást most sem találtunk, de egy érdekes hírt ige. A HuMuSz tagszervezete, a Hajdúböszörményi Zöld Kör egyedi módon hasznosította a Hajdúböszörmény fõterén felállított karácsonyfát. Horváth Tibor tudósítása


A Kör régóta együttműködik a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel madárvédelmi programok megvalósításán, ennek részeként rétisasok és parlagi sasok számára műfészkeket építünk. A fészkeket sasok számára alkalmas élőhelyeken 10-20 méter magas fákon alakítjuk ki, erre a célra a fenyőgally kiválóan alkalmas.
Idén már nem csak Hajdúböszörmény hanem Balmazújváros karácsonyfájából is műfészkek lettek. A két fenyőnek köszönhetően 2007 januárjában újabb 5-6 műfészekkel gyarapodott a Hortobágy térsége. Természetesen nem csak fenyőből lehet ezeket a fészkeket elkészíteni, de így a már feleslegessé vált fák hasznosan kerülnek vissza a természetbe, és remélhetőleg a következő években otthont adnak majd néhány ragadozó madár párnak és fiókáiknak.