Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átadták a komposztálót

  • 2010. szeptember 23.
  • graczek

Ünnepélyes keretek között avatta fel szerdán délben Tatai Laura, a KvVm FI KEOP Végrehajtás/Kohéziós Alap főosztályvezetője; dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere; Marcsinyi György, az INNOTERV Zrt, vezérigazgatója; és Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. igazgatója a város új – XXI. századi európai elvárások szerint megépített komposztálóját.


A szennyvíztelep szomszédságában, az évente 32 ezer tonna kapacitású, zárt cellás központi komposztáló telepen dolgozzák fel mostantól Kecskemét, Ballószög, Kerekegyháza és Helvécia szennyvíziszapját. A Kecskemét Megyei Jogú Város környezetvédelmi törekvéseit jól tükröző zöld beruházás révén nem „csak” a környezet terhelése csökken nagyon jelentős mértékben, de a komposztálás végtermékeként a mezőgazdaságban jól hasznosuló talajjavító jön létre.

A városi elöljárók, cégvezetők, hatóságok, építők, és a sajtó képviselőinek jelenlétében szerdán ünnepélyesen átadott komposztáló csarnok, a hozzá kapcsolódó komposztáló kamrával, kiszolgáló gépekkel és berendezésekkel az - összesen 11 Milliárd Forint költségvetésű, 60 százalékban az Európai Unió, 30 százalékban a kormány, 10 százalékban pedig az érintett települések áldozatvállalásával megvalósult - ISPA projekt részeként került megépítésre.

Így az érintett négy településen - 11 ezer háztartás és hozzávetőlegesen 56 ezer lakos komfortérzetét és életkörülményeit javítva – 308 kilométer csatorna épülhetett ki; és a kis ISPA révén ehhez még további 40 kilométeres szakasz csatlakozott. Hozzá kapcsolódva felújítottak 122 utcát is, és az összesen 40 kilométert kitevő útszakasz közel 200 ezer négyzetméteren kapott új burkolatot.

Az ISPA-puzzle kirakásával, szalagátvágásával, pezsgős koccintással színes és jó hangulatú ünnepség ezért is volt jóval több, mint egy megnyitó: az új beruházás révén Kecskemét nem csak behozta évtizedek óta örökölt adottságaiból adódó hátrányát, de Magyarország legmodernebb városainak élmezőnyéhez csatlakozott.

Komlós József Jr.
Forrás: Kecskeméti Lapok