Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közös érdek az e-hulladék szelektív gyűjtése

  • 2010. december 21.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

2010. december 17-én tartotta szakmai napját az Electro-Coord Magyarország Kft. A rendezvényen a területet legjobban ismerő szakemberekkel tekintették át az e-hulladék szelektív gyűjtésének fontosságát. A hazai visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti a háztartási elektronikai hulladékot. Kiderült az is, mennyi arany van egy mobiltelefonban.

Csütörtökön szakmai napot tartott az e-hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., melynek célja a szelektív gyűjtési rendszer ismertetésén túl az e-hulladék gyűjtés és újrahasznosítás szabályozásának, fejlődési irányainak bemutatása volt.

Tóth Zoltán, az Electro-Coord ügyvezető igazgatója előadásában elmondta, hogy évente mintegy 40 millió tonna e-hulladék keletkezik világszerte. Ezek az elhasznált készülékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre nézve, másrészt rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyek csak szűkösen állnak az emberiség rendelkezésére, így hamarosan kifogyhatunk belőlük. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (pl. 24 mg arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz szunnyad. E fémek bányászata egyrészt óriási természeti terhelést jelent, másrészt pedig belátható időn belül kifogynak a nem megújuló források. Éppen ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések megfelelő gyűjtése és újrahasznosítása.

Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke is hangsúlyozta az e-hulladék szelektív gyűjtésének szükségességét, majd összefoglalta a terület európai és hazai szintű szabályozási kereteit. Az alelnök felhívta rá a figyelmet, hogy a környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően az elektromos berendezések összetevő anyagának több mint 80%-a kerül újrafeldolgozásra, mely lehetővé teszi, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, valamint hogy a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjék. Így hosszú távon tisztábbá, élhetőbbé válik világunk.

Az Electro-Coord egész héten azért kampányol, hogy minél többen tudatosan, felelősen külön gyűjtsék az otthoni e-hulladékot, és a megfelelő helyen adják azt le – a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőpontokon, a hulladékudvarokban, vagy a speciális, e+e gyűjtőnapok alkalmával.

Egy látványos budapesti utcai akció keretében járókelők nem csak az e-hulladék helyes kezeléséről tájékozódhatnak, de egy rendkívül praktikus eszközzel is gazdagodhatnak. A Jekko megoldást kínál arra, hogy az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket otthonunkban külön gyűjthessük, miközben kis odafigyeléssel környezetünket is óriási tehertől szabadíthatjuk meg. A szervezők fontosnak tartják, hogy már gyerekkorban tudatosuljon a hulladékok helyes kezelése, ezért egy budapesti iskola összes diákja is kapott Jekko gyűjtődobozt.