Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasznosított porszívók a magyar boltokban is

  • 2010. október 13.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

A Jászberényben gyártott porszívók újrahasznosított műanyagból és energiatakarékos motorral készülnek. Az öt modellből álló környezetbarát termékcsalád javarészt magyar szakemberek munkája.

Az Öko-design divatos kifejezés napjainkban, és úgy tűnik lassan hétköznapjaink részévé válik. Egyre több gyártó ébred rá, a gazdasági válság hatására beszűkült piacon jó stratégia a „zöld” irányt követni és újrahasznosított alapanyagból készülő energiatakarékos termékeket fejleszteni. Az új zöld porszívók alapanyaga visszagyűjtött háztartási gépek burkolata, gépjárművek és számítógépek műanyag alkatrészei (ABS műanyag). Egy ilyen zöld porszívó előállításához körülbelül két liter nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség a hagyományos gyártási eljáráshoz képest. Modelltől függően az alkatrészek 55-70%-a készül reműanyagból, 92%-ban újrahasznosíthatóak, és csomagolásuk is teljesen újrahasznosított papírból áll. A dologban a szépséghiba csupán annyi, hogy az alapanyagul szolgáló műanyag granulátumok Franciaországból és Ausztriából érkeznek, de valószínűleg még így is kisebb a a gyárilag vásárolt kilométerszám, mint az Ázsiában gyártott gépeknél.

A vállalat Jászberényi gyárában évente kétszázezer darabot állítanak elő a zöld porszívóból, ez a teljes termelés 10-15%-a. A környezetbarát eszközök ára 35 és 70 ezer forint között mozog, ami drágább mint egy hagyományos kisgépé, de a vállalat nyilatkozatai szerint ez az energiatakarékos üzemeltetésnek köszönhetően hamar megtérül. Az új eszközök 1000-1350 watt teljesítményűek, a vállalat szerint azonban ugyanolyan hatékonyan takarítanak, mint egy 2000 wattos motorral rendelkező modell. A vállalat szerint egyébként évente 20 ezer forintot lehet megspórolni, ha hagyományos helyett a zöld modelleket választjuk – kérdés, vajon mennyit lehet megspórolni, ha inkább seprűt használunk? Minden esettre a hulladék(újra)hasznosítás sikeréhez elengedhetetlen, hogy a vásárlók a boltokban is támogassák a hulladékok újrahasznosítását.