Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsz éves a koordináció

  • 2010. október 19.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Idén 20 éves a gyártói felelősség elvén működő szelektív hulladékgyűjtési koordináció az Európai Unióban. Az európai szelektív hulladékgyűjtési modell sikerességét jól mutatja, hogy az elmúlt években túllépett az Európai Unió határain és immár Kanadában is bevezetésre került, így annak keretein belül világszerte 33 ország több, mint 400 millió állampolgára gyűjtheti anyaga szerint elkülönítve az otthonában keletkezett csomagolási hulladékokat. - áll a magyar koordináló szervezet közleményében.

A csomagolásokon Zöld Ponttal jelzett európai modell sikerességének és hatékonyságának záloga az, hogy a rendszer minden uniós tagállamban az államtól függetlenül, de ellenőrzése alatt, a zöld iparág szereplői között határokon átnyúlva működik úgy, hogy a legfőbb szereplő a lakosság. Magyarországon az elmúlt hét évben több mint 2 millió tonna csomagolási eredetű hulladék került hasznosításra ebben a rendszerben. - adta közre az Öko-Pannon nonprofit kht.

Az európai szelektív hulladékgyűjtési koordinációs modell létrehozását az Unió 1994-ben kiadott Csomagolásról és csomagolási hulladékokról szóló, 94/62. számú irányelve tette lehetővé. Az irányelv előírja, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell olyan rendszerek működésének jogi kereteit, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdaság szereplői megszervezzék az általuk kibocsátott csomagolási hulladékok visszagyűjtését és újrahasznosítását.

 

„Az általános európai gyakorlat szerint a koordináló szervezetet maguk a kibocsátók hozzák létre, így egyrészt biztosított az, hogy a lakosság számára a szelektív hulladékgyűjtési rendszer működtetése ne járjon többletköltséggel, ugyanakkor a hulladékhasznosítási célok teljesítése is szavatolt” –  mondta Henri Meiresonne, a szelektív hulladékgyűjtési szervezetek európai szövetsége, a PRO EUROPE elnöke. A rendszer az Európai Unió legtöbb polgára számára a termékek csomagolásán található Zöld Pont révén válik láthatóvá, ami bár közel 460 milliárd darab terméken volt látható 2009-ben, a lakosság nagy része – a tapasztalatok szerint - nem ismeri a jelentését. A HuMuSz képzésein és standjain gyakran elmondja az érdeklődőknek, a szimbólum annyit jelent, a gyártó kiveszi részét a szelektív gyűjtés koordinációjában.

„Az ÖKO-Pannon 2003-as megalapításával Magyarország előbb csatlakozott az Európai Unióhoz környezetvédelmi, mint politikai értelemben. Az elmúlt 7 év során hazánkban is kiépült és évek óta sikeresen és eredményesen működik az Unió szinte kivétel nélkül minden tagállamában létező koordináló szervezeti modell” - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Hazánkban az ÖKO-Pannon eredményei szavatolják azt, hogy az Európai Unió által meghatározott újrahasznosítási célkitűzéseket teljesíteni tudjuk” – tette hozzá az igazgató.

A közelmúltban napvilágot látott nyilatkozatok szerint azonban ezzel a politikai vezetés nem ért egyet. Dr. Illés Zoltán államtitkár úr tervei szerint az üzleti szereplők által működtetett koordináló szervezeteket egy állami kézben lévő hulladékügynökséggel oldanák meg. A témával kapcsolatban bővebb információkat nyilatkozatunkban adtunk közre.