Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkészült a hulladékgazdálkodási projekt

  • 2010. szeptember 23.
  • graczek

Befejeződött a Dél-Alföld legnagyobb környezetvédelmi beruházása, a 82 település 345 ezer lakosát érintő Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt, amely 11,2 milliárd forintból valósult meg - közölte Bedő Tamás (MSZP) csongrádi polgármester hétfőn a Tisza-parti városban.

A beruházás hosszú távú megoldást jelent a térségben keletkező évente 445 ezer köbméter hulladék kezelésére - mondta a gesztor csongrádi önkormányzat vezetője a projektet záró konferencián.

A 2002-ben indult projekt részeként Felgyőn és Kiskunhalason regionális hulladékkezelő központ, Kalocsán egy hulladék átrakó állomás, Vaskúton, Kiskunhalason és Felgyőn hulladékválogató épült. Vaskúton, Kiskunhalason, Felgyőn és Kalocsán komposztáló telepeket alakítottak ki, tizenhárom településen pedig hulladékudvarokat létesítettek. A magyarországi hulladékgazdálkodási projektek közül második legnagyobb program részeként közel négyszáz szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki, s elvégezték 83 régi hulladéklerakó rekultivációját. A projekt részeként 6,6 millió euró értékben szereztek be járműveket, és a hulladék gyűjtéséhez, kezeléséhez eszközöket - ismertette a beruházás részleteit a politikus.

A fejlesztés 11,2 milliárd forintos költségének 75 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar költségvetés, 10 százalékát pedig a 82 érintett - Bács-Kiskun, Csongrád és Baranya megyei település - fedezte.

A polgármester elmondta: szintén uniós támogatással már tervezik a hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztését: többek között új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket építenének.

Forrás: MTI