Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több italos kartondobozt gyűjtünk szelektíven

  • 2011. január 20.
  • Kump Edina

1.700 tonna, azaz mintegy 170 kamion súlyának megfelelő italos kartondobozt gyűjtött szelektíven a magyar lakosság 2010 folyamán, vagyis minden 100 forgalomba kerülő italos kartondobozból 17 darab került a szelektív gyűjtőkbe, szemben a korábbi 14 darabbal. Ezzel az eredménnyel, a Magyarország 2010-re tervezett 16%-os visszagyűjtéshez képest 17,7%-ot teljesített e csomagolóanyag tekintetében.

Magyarországon az elmúlt évben átlagosan 9.000 – 10.000 tonna italos kartondoboz került forgalomba. E mennyiség 2010-ben nem változott érdemben, nőtt viszont a hulladékká vált dobozok visszagyűjtési aránya, amely a tervezett 16%-kal szemben 17,7%-ot ért el. Az Európai Unióban átlagosan 35% körüli e csomagolás begyűjtési aránya, ám ez az arány Ausztriában 42%, Csehországban 30%, Németországban pedig 65%.

„ Legnagyobb kihívást mindmáig a szelektív hulladék gyűjtés, ezen belül az italos kartonok gyűjtésének lakossággal történő elfogadtatása jelenti” - mondta Baka Éva az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezetője. „Életciklus szemlélettel bővített tájékoztatással próbáljuk a lakosságot tudatos cselekvésre kérni. A fenntartható módon előállított csomagolás ismertetése lakossági tájékoztató munkánk során elősegítheti mind az újrahasznosíthatóság, mind pedig a szelektív gyűjtés szükségének könnyebb elfogadtatását” – tette hozzá az igazgató.

Az Uniós átlag eléréséhez szükséges lesz ezt megtenni. „Mivel a kibocsátás csökkentésére egyelőre nem mutatkozik reális esély, a visszagyűjtésben kell további eredményeket elérnünk. Ennek megfelelően az IKSZ 2011-ben 19%-ra (1.900 tonna) kívánja növelni a visszagyűjtött italoskarton mennyiségét.” – mondta az ügyvezető asszony.

Az italoskarton visszagyűjtési arányszámaiban tapasztalható növekedés a lakosság erősödő környezettudatossága mellett köszönhető a tavaly kísérleti jelleggel országosan több város oktatási intézményeiben meghirdetett italoskarton gyűjtésnek, és a már hagyományosnak tekinthető Doboz Napok – italos kartondoboz gyűjtőakciók - növekvő népszerűségének.