Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Junk food - pótadó várható Franciaországban

  • 2006. július 28.
  • humusz
Egy indítvány szerint Franciaországban az egészségvédelemre hivatkozva pótadót rónának ki a magas zsír- és cukortartalmú ételekre és italokra - írja az Index a Világgazdaságra hivatkozva.

A francia egészségügyi miniszter indítványa szerint a cukortartalmú üdítőitalok gyártóira az eladott mennyiség után vetnék ki a pótadót, míg a snackeknél - például a bonbon, a nápolyi, a kekszek és a chips-ek esetében - a súly lenne az adóalap. A kormány a hizlaló ételekre és italokra kivetendő pótlólagos adót a társadalombiztosítás hiányának kompenzálására akarja felhasználni. Ezzel különben már többször is kísérletezett a francia kormány, az indítványt azonban eddig minden alkalommal ejteni kellett, azzal az indokkal, hogy a kivitelezés technikailag túl nehéz lenne.

A mostani tervek előkészítésekor a tárca először azt akarta, hogy a junk food termékek cukortartalma határozza meg az adó alapját. Franciaországban viszont nincs olyan törvény, amely előírná az adott összetevőknek az élelmiszerek címkéjén való kötelező feltüntetését. Ezt a jogszabályt pedig akkor lehetne a francia piacon meghozni, ha egy megfelelő passzust először EU-szinten léptetnének hatályba.

(Forrás: index, Világgazdaság)