Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jönnek a gigabírságok: ezt jobb ha tudod, ha kertes házad, hétvégi telked van

  • 2017. október 26.
  • sklania

Bár az őszi nagy hidegek még elmaradnak, egyre több fa hullatja le lombját és vészesen közeleg a nagybetűs fűtési szezon. Aki tehát az utolsó pillanatokra hagyta a ház körüli teendők ellátását, valamint még nem készült fel a fűtési szezonra, az jobb ha, minél hamarabb cselekszik. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az új tűzgyújtási szabályokat, hiszen, aki megszegi ezeket komoly bírságra számíthat. Sőt érdemes tisztában lenni azzal is, hol lehet a legkedvezőbb áron beszerezni az őszi szezonra elengedhetetlen szerszámokat.

A csodálatos őszi idő sokakat csábít túrára, hiszen a táj szépsége kiváló feltöltődést nyújt a monoton hétköznapok után. Sokan vannak azonban azok is, akiknek óriási kihívást jelent az évszakkal folytatott harc. A falevelek ugyanis nem söprik el magukat, sőt a beköszöntő esőzésekkel igazi rémálommá változtatatják a kertet vagy éppen a ház előtti járdát, kocsifeljárót. Ezen felül sokan az elszáradt gallyakkal és makacs fatörzsekkel szenvednek napokon át, hogy feldolgozzák és hasznosítsák azokat. Bármi is legyen tehát az őszi évszak kihívása, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk. Valamint fontos, hogy kellő időt és utánajárást szánjunk a megfelelő eszközök kiválasztására.

Óvatosan a kertekben

Bő két és fél éve, 2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS!

Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. A településre vonatkozó szabályokat pedig az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni. Ezek közül kigyűjtöttünk néhány példát, ami jó iránymutató lehet a kertben tevékenykedőknek. Avart és kerti hulladékot például csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetésnek minden héten kizárólag a meghatározott időpontban (pl.: pénteken 15 órától 20 óráig) kell történnie, amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik azt. Fontos, hogy az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

Az égetés során kell, hogy legyen olyan eszköz a közelben, amivel a tüzet gyorsan és hatékonyan meg lehet fékezni. Sőt a tüzet vagy tüzelőberendezést sohasem szabad őrizetlenül hagyni. A legtöbb helyi szabályozásban továbbá közös pont az is, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól egy rendelet sem ad felmentést.

Semmilyen szabályozás nem lehet azonban indok arra, hogy a telek gazdája ne foglalkozzon például a lakóhelye körül felgyülemlett avarral. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosának kötelesség a terület éghető hulladéktól való mentesítése. Ebbe pedig beletartozik az avar és más, hasznosításra nem kerülő száraz növényzet is. Így akinél szabálytalanságot állapítanak meg, az akár 10 illetve 20 ezer forintos, de kirívó esetben akár többmilliós összegű bírságot is kaphat!

 

forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/jonnek-a-gigabirsagok-ezt-jobb-ha-tudo...