Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jön az újrahasznosított pamutból készült farmer

  • 2015. augusztus 27.
  • PKata

Újrahasznosított pamutból készült farmerkollekciót dob piacra a világ második legnagyobb ruházati áruházlánca, hogy csökkentse a környezeti károkat és etikusabbá tegye működését.

Az úgynevezett fast fashion-üzleteket, vagyis az olcsó, gyorsan cserélődő divatárut értékesítő hálózatokat azért éri egyre élesebb kritika, mert az eldobható holmi "kultúrájának" gyors terjedése nagy környezeti károkat okoz.  A H&M jövő héten dobja piacra azokat a farmernadrágokat, amelyek újrahasznosított pamutot tartalmaznak. Az áruház emellett évi egymillió eurós (313 millió forint) díjat ajánl fel azoknak, akik textilek újrahasznosításának új technológiáit dolgozzák ki - közölte Karl-Johan Persson ügyvezető.

"Egyetlen fast fashion-márka sem folytathatja úgy, ahogy most működik. A díjtól az reméljük, hogy olyan új eljárásokat kapunk, amelyek a textilt a minőség romlása nélkül hasznosítják újra" - magyarázta Persson. A népességnövekedés miatt a H&M és más divatáru-kereskedelmi cégek egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a pamuthiány lehetőségére. A gyapot termesztése ugyanis nagy mennyiségű vizet és kártevőirtók használatát igényli. 

Újrahasznosított pamutból eddig gyenge minőségű szövetet sikerült előállítani, a kevert, vagyis műszálat is tartalmazó textilek új felhasználásának nincs hatékony módszere, ezért az ilyen holmi általában a szeméttelepen végzi. "A svéd H&M olcsó és jó minőségű termékeiről híres. Az alacsony ár azzal a kockázattal jár, hogy az emberek megveszik a ruhát, majd gyorsan megszabadulnak tőle, vagy túl sok holmit vásárolnak" - vélekedett Johan Rockstrom, a Stockholmi Egyetem környezetvédelmi professzora, a H&M újrahasznosítási díja zsűrijének tagja. A reciklált pamutot tartalmazó farmerkollekció drágább lesz, mint a márka termékei általában. A 16 modell férfiaknak, nőknek és gyerekeknek készített nadrágokból áll, anyagukban az újrahasznosított szál mellett biopamut is lesz. A kollekciót világszere minden H&M-üzlet árusítani fogja és interneten is meg lehet rendelni.

 

Forrás: inforadio.hu