Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jó hazai példa: egy újabb család a nulla hulladék felé vezető úton

  • 2016. november 10.
  • PKata

zw homeCél: Nulla hulladékkot termelő háztartás. A nulla hulladék termelő háztartáshoz, hogy minimalizálni tudjuk a hulladék, illetve a szemét termelésünket, szükséges egy kis nyomozást, kutatást végeznünk a saját háztartásunkban. Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen hulladékot termelünk jelenleg, és ez alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen kisebb és elérhető célokat állapíthatunk meg magunknak.

 

A cikk szeruőjénél ez a következőképpen zajlott:

A fő cél: Nulla hulladék termelő háztartás, vagy legalábbis közelítenék afelé.

Közelebbi cél: heti 2 zsák szelektív szemét mennyiségét lecsökkenteni kétheti 1 zsákra.

Terv:

Papír – mivel tél van, tökéletes a kandallóhoz – meg kell oldanom a gusztusos tárolást… A kandallószezon végével mi lesz? Még nem tudom, de csak szép sorjában, majd ha ott tartunk, addig azt is kitalálom.

Műanyag – rengeteg van mindig, már most utálom (mindig is utáltam azt hiszem). Először meg kell vizsgálnom, honnan jönnek, miért gyűlnek fel nálunk. Ehhez végig kell néznem a háztartásom minden apró mozzanatát: mit csinálok, hogyan teszem azt, mi a végtermék és mi a hulladék ebből. Ha műanyag, akkor hogyan tudom ezt a részt kivágni az adott folyamatból illetve hogyan tudom újrahasznosítani. Már látom, hogy lesznek egyszerű dolgok, de lesznek olyanok, amit jelenleg nem látok kikerülhetőnek. De szorgalmasan elkezdem olvasni Bea Johnson blogját a kezdetektől, hátha újabb ötleteket ad (http://www.zerowastehome.com/).

Fém – minimális van: sörösdoboz – utánanézek, hogy helyben (Gödöllő Tesco) visszaveszik-e. Ha igen, akkor szuper! Csak ezt is külön kell gyűjtenem (jajj), és alkalmanként el kell sétálnom a gyűjtőpontig. Ha nem, akkor váltunk (vajon az uram mennyire fogja értékelni?), üveges sörre. Az üveg ha nem is visszaváltható, de az üveget eddig is külön gyűjtöttem, mert a közelünkben van egy üveg hulladék gyűjtő pont, és az üveg újrahasznosítása, feldolgozása jobban megoldott talán.

Kicsit kalandoznak a gondolataim: Az mennyire környezettudatos, ha a háztartásomból kivezetem a hulladékokat, elviszem pl egy gyűjtőhelyre, vajon ott mi lesz a sorsuk? Valóban újra hasznosítják, vagy csak egy domboldalra borítják az egyébbel együtt? Ne legyek ennyire negatív? Maradjak a saját háztartásomon belül? Na de tényleg, most akkor mennyire vagyok környezettudatos, ha a következményekkel nem számolok? Ok a világot nem tudom megváltani.

Vajon az mennyire számít nulla hulladék termelő háztartásnak, ha a szelektív hulladékot csak elviszem egy gyűjtőpontba (vagy elégetem, mint a papírt). Attól az még szemét a háztartásomban csak éppen nem nálam pihen, nem? Szóval erre is gondolnom kell: a szelektív hulladék is hulladék, tehát minden hulladék termelést minimalizálni kell. Azt hiszem ezzel a kérdéssel még fogok foglalkozni.

Üveg – eddig lusta voltam, és a 20m-re tőlünk megtalálható üveggyűjtő konténerbe vittem az összegyűlt üvegeket. Lehet, hogy jobban járnék, ha a visszaváltó ponthoz vinném, egy pici pénz legalább visszaforogna. Mivel nincs túl sok tárolóhelyem, ezért azokat a folyamatokat is végig kell majd néznem, ami miatt üveghulladék termelődik, mivel minden üveget a jelenlegi „termelés” mellett nem tudok újrahasznosítani. Túl sok az üveghulladékom is.

Zöld – egyszerű dolog, ezt már kb. 3 éve így csinálom, szerintem ezen nagyon nincs mit változtatnom (nem igaz, biztos van, de ezzel állok a legjobban): van komposzt, nyúl, és erdő a szomszédban. Ez a trió a zöld hulladék problémáját tökéletesen megoldja. Persze itt is törekednem kell, hogy minél kevesebb legyen (csak a nyúl éhen ne haljon…).

Szerves hulladék – magyarul ételmaradék. Ritkán de előfordul – a kutya és a macska megkapja. Azonban többnyire a későbbiekben érdemes arra is figyelni, hogy kerüljük a túlvásárlást, ennek segítségével az ilyen jellegű “hulladék” magától minimálisra (akár nullára) fog csökkenni.

 

Apró lépésekkel nem nehéz elkezdeni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

Kellemes hulladékmentesítést kívánok: Andi

Az első bejegyzés itt olvasható: http://hulladekvadasz.hu/

 

Forrás: http://hulladekvadasz.hu