Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javul a fővárosi műanyagpalack-feldolgozás

  • 2007. október 31.
  • humusz
Új, 200 millió forint értékû mûanyagfeldolgozó berendezést állított üzembe a Fe-Group Invest Zrt., hogy lépést tartson a bõvülõ fõvárosi szelektív hulladékgyûjtéssel - tájékoztatott a társaság, miután Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes ünnepélyes keretek között felavatta a gépsort. (MTI, 2007.10.30.)
Jelenleg Budapesten 600 helyen lehet kidobni színes kukákba szelektíven gyűjtött hulladékokat, közöttük műanyagpalackokat (PET). A gyűjtőszigetek száma az idén 100-zal, jövőre, majd 2009-ben pedig 200-200-zal bővül. A piac legnagyobb PET-hulladék-feldolgozónak számító Fe-Group úgy számol, hogy a fővárosban az idén év végéig begyűjtött 4-4,5 ezer tonna PET-hulladék az évtized végére másfélszeresére emelkedik.

A cég a mostani beruházással az egyre több hulladék fogadását, illetve az abból nyert másodnyersanyag eladási feltételeit alapozza meg. A Fe-Group kőbányai központi telepén üzembe állított berendezés a ledarált műanyagpalackok mosását szolgálja, amely hatékonyabb feldolgozást, jobb minőségű másodnyersanyagot eredményez. A cég megkezdte az előkészületeket egy hasonló gépsor beszerzésére is, amely legkorábban 2008 elején állhat üzembe.

A Fe-Group piaci részesedése 40 százalék, a cég által feldolgozott műanyag-darálékból Németországban új palackok, Romániában fólia, Kínában pedig textilszálak készülnek. A társaság honlapjáról kiderül, hogy a magyar tulajdonú Fe-Group árbevétele tavaly 1,97 milliárd forintot tett ki, ez 760 millió forinttal magasabb a megelőző évinél.