Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javaslat a mobiltöltők egységesítésére

  • 2008. március 05.
  • humusz

Magyar javaslat a Bizottság felé

A világszerte használt mobiltelefonokhoz számtalan különféle töltõt és egyéb csatlakoztatott eszközt használunk. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselõ ezért kezdeményezte, hogy az Európai Unió írja elõ ezek egységesítését. 

Ennek értelmében az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót kellene forgalomba hozni.

A jelenlegi gyakorlat fölösleges költségekre kényszeríti a fogyasztókat és környezeti károkat okoz. Csak az európaiak évente több mint 120 millió telefont dobnak ki. Telefonváltáskor mindig kapunk egy új töltőt is, a régi töltő pedig jellemzően hulladékká, mégpedig veszélyes hulladékká válik.

A magyar képviselő szerint ezen a téren már Kína is megelőzött minket, hiszen a kínai kormány tavaly arra kötelezte a mobiltelefon forgalmazókat, hogy minden Kínában forgalmazott mobil telefont lehessen számítógépes USB kábelen keresztül tölteni.

Hegyi Gyula szerint egy ilyen szabályozás bevezetésével Európában nagy mennyiségű hulladék és veszélyes hulladék keletkezését, valamint értékes erőforrások használat tudnánk megelőzni. A magyar képviselő az Európai Bizottsághoz fordult javaslatával, s reméli, hogy felvetésére pozitív választ kap.

Brüsszel, 2008. március 5.

Forrás: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=265114