Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javaslat a kábelégetés okozta környezetszennyezés megfékezésére

  • 2006. április 21.
  • humusz

A Rügyecskék Alapítvány kezdeményezése:

Eddigi mûködésünk során már több alkalommal takarítottunk olyan területet, amely rendszeres helyszíne volt annak a nagymértékben környezetszennyezõ eljárásnak, amelynek során a színesfém kábelekrõl a mûanyag bevonatot égetés során távolítják el, mielõtt a hulladékátvevõ helyre vinnék õket az emberek. A bevonat leégetése során a mûanyagból dioxinok, pernye és más szilárd és légnemû halmazállapotú részecskék (klórozott aromás vegyületek, furánok, vagy pl. TCDD) szabadulnak fel, amelyek mérgezõ hatása közismert. Emellett az égés folyamatának beindításához gyakran használnak petróleumot vagy benzint, amely egyrészt közvetlenül is a talajba kerül, másrészt égéstermékei a levegõbe távoznak. A talajon maradó égéstermékek pedig egyszer és mindenkorra lehetetlenné teszik a növényvilág számára ott az életet, fekete, kiégett sebhelyeket hagyva maguk után.

A probléma (amely, ha a környezetszennyezés bűncselekmény, nyugodtan nevezhető megélhetési bűnözésnek is) csak az érdekelt felek közös cselekvése során oldható meg. Nem egy színesfém átvevő cég rendelkezik olyan kábelcsupaszító géppel, amely a műanyag bevonatot képes leszedni a kábelről mechanikai eljárással. Ők is gyakran átveszik azonban a leégetett kábelt, amelynek átvételi ára kilónként magasabb, mint a műanyag bevonattal rendelkezőnek. A közös cselekvést a következőképpen képzeljük el:

- a színesfém átvétellel foglalkozó cégeket hozzá kell segíteni ahhoz, hogy rendelkezzenek kábelcsupaszító géppel. Ezt rendelettel, ártámogatással és felvilágosítással lehet megoldani.

- ezzel egy időben gyakrabban kell ellenőrizni, hogy betartják-e a tilalmat az égetett kábel átvételéről, amelynek ellenőrzése a szokásos környezetvédelmi szemlék és ellenőrzések során megoldható. Az esetlegesen kiszabott bírságokból finanszírozhatóvá válna a program.

- a kábelköpeny újrahasznosítható, fólia készülhet belőle (pl. REMATER Kft.: [email protected] vagy 29/433897).

- a célcsoportot (a kábelégetésből élőket) informálni kell, hogy nem szükséges leégetniük a kábelbevonatot, mert árkülönbözet nélkül veszik át tőlük a kábelt a színesfémmel kereskedő cégek. Ezen a területen besegíthetnek a környezet- és természetvédelemmel, valamint a célcsoporttal foglalkozó civil szervezetek. (A kábelcsupaszítót el lehetne helyezni szociális intézményekbe is, a célcsoport jobb elérése végett, ahol ők azt térítésmentesen vehetnék igénybe.)

- szükséges a tűzoltóságot, a rendőrséget, a polgárőrséget, a közterület felügyelőket, valamint a mezőőröket is bevonni a munkába, a kábelégetés elleni fellépés szorgalmazásával.


Együttes erővel hosszú távon megoldható volna a probléma, hisz annak technikai feltételei adottak. A kábelcsupaszító gép elérhető, a cégek rendelettel utasíthatók egy környezetszennyező magatartás megfékezésében való együttműködésre, a célcsoport pedig, ha nem fűződik hozzá anyagi érdeke (magasabb átvételi ár) nem fogja kockáztatni az égetést, ha azzal lebukhat és elkobzásra kerül a nagy munkával összegyűjtött kábel. Idővel megtudják, hogy az átvételi ár ugyanannyi akkor is, ha rajtahagyják a bevonatot és nem fognak időt fecsérelni az égetésre és pénzt a petróleumra, benzinre.


E probléma megoldásában a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztériumnak kezdeményező szerepet kell vállalnia.


Kábelcsupaszító gépek elérhetők: www.erpis.hu; [email protected]; [email protected]


Támogatom, hogy a vonatkozó rendelet megalkotásával és a probléma hatékony kezelésével foglalkozzon a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium:

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport, Biokultúra Közép-Magyarországi Egyesület, E-Misszió Egyesület, Életfa Környezetvédő Szövetség, Gaja Környezetvédő Egyesület Székesfehérvár, Hatvani Környezetvédő Egyesület, Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont, Herman Ottó Természetvődő Szakkör Isaszeg, Hulladék Munkaszövetség, Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület, Környezetünkért - Erdei Iskola Alapítvány, Levegő Munkacsoport, Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, Piliscsabáért Egyesület, Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány, Sas-hegyi Természetvédő és Kertbarát Egyesület, Szerkő Környezeti Nevelési Egyesület, Szélkiáltó Természetvédő Egyesület, Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület