Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Japán: felnövőben a lebomló műanyagok gyártása

  • 2005. február 22.
  • humusz
A tokiói Biodegradable Plastics Society, több mint kétszáz vállalatot képviselõ szakmai szervezet számításai szerint 300-350 jenbe kerül növényi alapanyagokból elõállítani egy kilogramm mûanyagot, ami két-háromszorosa a petrokémiai eljárással gyártható mûanyagok elõállítási költségének. A kereslet ennek ellenére is növekszik.

Egyre növekszik a biológiai úton lebomló műanyagokat és más, a környezetre nem ártalmas, illetve a korábbiakban használtaknál kevésbé ártalmas anyagokat gyártó vállalatok száma Japánban.

A japán háztartási műanyag kereslet évi 14 millió tonnára becsülhető. A Biodegradable Plastics Society számításai szerint 2020-ig a keresletnek 10 százalékát lehet majd lebomló műanyagokkal fedezni.

A hagyományos, olajvegyészeti úton előállított műanyagokkal ellentétben a biológiailag lebomló műanyagokat vissza lehet juttatni a talajba használat után, mivel egyes mikroorganizmusok képesek táplálékként feldolgozni azokat.

A tokiói Biodegradable Plastics Society, több mint kétszáz vállalatot képviselő szakmai szervezet számításai szerint 300-350 jenbe kerül növényi alapanyagokból előállítani egy kilogramm műanyagot, ami két-háromszorosa a petrokémiai eljárással gyártható műanyagok előállítási költségének. A kereslet ennek ellenére is növekszik. 2000-ben még alig kétezer tonnát állított elő az ágazat, termelése viszont mára már 50 ezer tonnára emelkedett, 2010-ben pedig várhatóan eléri a 200 ezer tonnát.

MTI HÍR - NOL.HU nyomán