Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jane Goodall Budapesten járt

  • 2018. május 22.
  • CsViki

„Nem különös, hogy a bolygó legintelligensebb lénye elpusztítja a saját lakóhelyét? Szerintem senkit nem vonz a gondolat, hogy a Marson kialakított mesterséges élőhelyen éljen. Csak ez a bolygónk van” – utalt péntek este Jane Goodall, a világ első számú primatológusa a Millenáris Park Európa Pontján arra, hogy nem éppen egy másik bolygó kolonializálásában látja az emberiség jövőjét, még akkor sem, ha mostanában különösen fellendültek az ez irányú kutatások.

Jane Goodall Budapesten

 

„Doctor Jane” szerint itt kellene megoldani a problémákat, és neki vannak is javaslatai, amiket 84 éves kora ellenére töretlen lelkesedéssel, nagy energiával hirdet, miközben szakadatlanul járja a világot. Magyarországra, már nem először, a Jane Goodall Intézet meghívására jött, elsősorban azért, hogy a fiatalok környezetvédelmi kezdeményezéseit összefogó nemzetközi programját népszerűsítse. Mielőtt megérkezett volna a Millenárisra – mondta –, egy pesthidegkúti iskolában ismerkedett a Roots & Shoots (magyarul valamiért Rügyek és Gyökerek néven emlegetett) programjában részt vevő helyi gyerekek saját projektjeivel. Másodsorban azért jött, mert a napokban komoly műanyaghulladék-kampányt indító National Geographic most (Magyarországon május 26-án este) mutatja be a Jane című portréfilmet, archív felvételekkel Goodall életéről.

Goodall a Millenárison ízelítőt adott abból, hogyan állítja nemes céljai mellé a világot: világos, humorral teli, túlzásoktól mentes előadásban vázolta fel röviden saját regényes történetét, és tapasztalataiból vezette le, miért kell tenni valamit a Földért, és milyen működő módszert tud ő erre. Utána pedig továbbra is humorral válaszolgatott az újságírók, köztük a Qubit kérdéseire, és sok szó esett napi hírekről, például a képeket festő, vágóhídról mentett disznóról, vagy a társát a medencéből kimentő kutyáról – számára mindkét sztori az állati intelligencia bizonyítékát szolgáltatta.

A teljes cikket a qubit.hu-n olvashatjátok.

 

Szerző: Rácz Johanna

Fotó: Fülöp Máté

Forrás: qubit.hu