Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iszonyat! Ólom folyik a szeméttelepen élő gyerekek ereiben

  • 2007. november 14.
  • humusz
A 12 éves Priscilla Nairobi nyomornegyedében nõ fel, ami Afrika egyik legnagyobb szemétlerakó helyének számít. A vére mostanra már feltöltõdött ólommal, hiszen itt a világ elektromos hulladéka szinte ellenõrizetlenül halmozódik. | Forrás: STOP/MediPress
 
Dandora messze a legnagyobb szemétlerakó-hely Kenyában, a város naponta 2.000 tonna szemetet termel. A Blacksmith Intézet 2007-es beszámolója alapján Kenya és Zambia a két legszennyezettebb helye a kontinensnek. - írja a MediPress.

"Minden reggel a lerakóhely sűrű füstöt okád, amitől köhögnöm kell." - mondja Priscilla, akinek iskoláját gyakran sötét lepelként borítja be a mérgező füst. Vérének ólomtartalma 19,9 mikrogramm deciliterenként, ami kétszer annyi, mint a nemzetközi norma.

Dandora 75 holdnyi füstölgő szemete, a műanyag zacskók látványa, a használt orvosi műszerek, akkumulátorok, leselejtezett nyomtatók és számítógépek halmaza egyre növekvő fenyegetettséget jelent.

"Az elektromos hulladék sok ólmot, higanyt és kadmint tartalmaz, ami sokrétű mérgezést okoz a gyermekek körében." - mondja Njoroge Kiami biokémikus, az Egyesült Nemzetetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) megbízottja.

Az elektromos hulladék újrahasznosítása túl drága, ezért kihasználva a kenyai hatóságok intézkedéseinek hiányosságait, Afrikát szemétlerakó-helyként használják más országok. - nyilatkozta Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója.

Ez gyakran adományozás látszatával történik, az "adományoknak" azonban egyharmada használhatatlan, és a szeméttelepen köt ki. Az UNEP felmérése szerint 20-50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik évente a világon, melynek nagy része amerikai és angol adományként Afrikába jut. Az adományok így inkább problémát, mint segítséget jelentenek.

Az afrikai országok közül legrosszabb helyzetben Nigéria van, de Richard Kiaka Dimba, az Környezet-Etika Nemzetközi Szervezet munkatársa szerint a probléma terjed.

Megoldás lenne, ha visszaszállítanák az adományozó országoknak a használhatatlan eszközöket, de Benjamin Langwen (a Nemzeti Környezetvédelmi Menedzsment és Hatóság tagja) szerint Kenya nem rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával ennek megvalósításához.

John Kilonzi, a 19 éves dandorai guberáló szerint az elektromos hulladéknak nincs káros hatása. "Nem mondhatjuk azt, hogy veszélyes, hiszen mi onnan szerezzük be az élelmünk."

 STOP