Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét lila füst szállt fel a dorogi égetőből

  • 2007. február 12.
  • humusz
lilaMár-már rendszeres jelenség, a helyiek elmondása szerint; immáron harmadik alkalommal szállt fel lilás-rózsaszínes füst a dorogi veszélyes hulladékégetõbõl. Az égetõ sajtóközleménye szerint kórházi hulladékból származó jód festette lilára az égetõ füstjét. Alább olvasható a cég közleménye, melynek kapcsán felmerül a kérdés: Mennyire ellenõrzött, hogy mit égetnek, és mennyire kézben tartható valójában a technológia? A jód nagyon kis mennyiségben is feltûnõ de mi van a többi vegyülettel?

Forrás: ONYX Magyarország Kft.

Tájékoztató a 2007. február 07-én 13 órakor észlelt lila füst kibocsátásról

Február 7-én 13 órától 10 percen át az Égetőmű által kibocsátott füstgáz lila elszíneződése volt észlelhető. Az ilyen, ritkán előforduló, egészségre ártalmatlan elszíneződés azért teljes biztonsággal azért nem zárható ki, mert a jód már igen kis koncentrációban is megfesti a ki-lépő füstgázt, ugyanakkor a beérkező, biztonsági okokból zárt konténereket nem ellenőrizheti az ONYX.

A tegnapi napon a kérdéses időpontban jelentős mennyiségű egészségügyi hulladékot szállí-tottak az égetőműbe, melyet a jogszabályi előírás alapján a fertőzésveszély kizárása érdeké-ben kizárólag zárt, ún. kórházi badellában szabad szállítani. Ebből a hulladékból ezért minta-vétel, laborvizsgálat nem lehetséges. Biztonsági okból a hulladék égetését a mérlegelést köve-tően azonnal elkezdtük, majd néhány perc múlva észleltük a füstgáz elszíneződését.

Esetenként nem zárható ki, hogy a badellákba jód-tartalmú gyógyszer- vagy vegyszermara-dék kerüljön, ezt azonban a hulladéktermelőnek a kísérő okmányokon jeleznie kell. Ilyen in-formációt ezúttal nem kaptunk. Az elszíneződés észlelésekor az adagolást leállítottuk.

Célunk, hogy a jelenséget elkerüljük, ennek érdekében az évek során több intézkedést is tet-tünk már. Minden olyan beszállítónknak, amelyikről feltételezhető, hogy tevékenysége során jód-tartalmú hulladék keletkezik, még 2003-ban szigorító intézkedéseket vezettünk be és rendszeresen figyelmeztetjük őket a kísérő okmányok szabályos kitöltésére.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy ezek a vegyületek az egészségre semmilyen veszélyt nem je-lentenek, de kétségtelen, hogy színező hatásuk megjelenése a füstgázban riasztó látványt nyújt.