Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban

  • 2015. május 20.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti térsége hulladékgazdálkodási rendszerét, ezzel biztosítva a modern kor elvárásainak is minden tekintetben megfelelő szolgáltatás megújítását.



A Projekt keretében fejlesztésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül kialakításra, a meglévők közül 45 hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget is létesül. Az interjúsorozat aktuális részében Bebét az énekest kérdezték szerinte mit tehet egy ember a környezetért.

Mit gondolsz fontos az embereknek a környezetvédelem?
Őszintén azt gondolom, hogy alapvetően fontos egészen addig, amíg nem kell érte nagy dolgokat megtenni. A probléma ott kezdődik amikor felmerül például a szelektív hulladékgyűjtés kérdése, és az embernek a bevált szokásain kell változtatnia. Ezt mindig nehezen tesszük meg, mert kényelmesek vagyunk, és hajlamosak vagyunk inkább érveket felsorakoztatni miért ne tegyük meg. De ha tiszta fejjel végig gondoljuk, ez azért nem olyan nagy dolog. Csak egy kis odafigyelést igényel, hogy ami újrahasznosítható, mint a pet palackok, a papír, az üveg és a csomagolási műanyag azt egy külön edénybe gyűjtöm. Ez egy kis lépés, de ha mindenki csak ennyit megtenne, már sokkal előrébb lennénk.

Ezek szerint te már szelektíven gyűjtesz.
Igen szelektíven gyűjtök, emellett igyekszem odafigyelni a vásárlásaimra, hogy ne vegyek felesleges dolgokat. Nem csinálok nagy bevásárlásokat, inkább többször megyek a boltba és csak azt veszem meg, amire ténylegesen szükségem van. Rájöttem, azáltal hogy nem veszek felesleges dolgokat, kevesebb szemetet termelek, és ezen felül költségkímélő is.

A komposztálás ismeretlen fogalom számodra?
Nem egyáltalán nem ismeretlen, de a folyamatával és hogy miért jó csak mostanában ismerkedtem meg. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de ez is pofon egyszerű, és nagyon hasznos, nem csak azért mert ezzel is csökken a szemét mennyisége hanem mert a tápanyagban gazdag komposzttól termékenyebb lesz a föld. Ezáltal pedig szebb és egészségesebb zöldségeket tudunk termelni magunknak.

 

forrás: www.boon.hu