Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iskolatáska: maximum 3 kg lehet

  • 2005. április 07.
  • humusz
Nem cipelhetnek napi három kilónál többet az alsósok - a következõ tanévben az órarendek összeállításánál erre is tekintettel kell lenni.
Szekrények kellenének, de arra nincs pénz. Sebaj, majd költhetjük az ortopéd fõorvosra! Mondjuk neki majd privát pénzbõl kell kiszorítaniuk. Végtére is, attól a ténytõl tehát, hogy nem adunk pénzt iskolai szekrényre, még a GDP is tovább nõ...
Egy felmérés szerint az alsó tagozatos diákok iskolatáskája négy-öt kilót nyom, a felsőbb évfolyamokra járók pedig öt kilónál is többet cipelnek naponta. A diákok heti átlagban testsúlyuk 12-18 százalékát viszik a hátukon, holott az oktatási tárca szerint legföljebb a súlyuk tíz százaléka lenne megengedett, különben a terhelés maradandó egészségkárosodást okozhat.

Lapunknak erről korábban egy ortopédfőorvos azt mondta: a nehéz iskolatáska önmagában nem okoz gerincbetegséget, a helytelen testtartás kialakulásában azonban nagy szerepe van, ami gyakori izomgörcsöt, hát- és derékfájást okoz. Az elmúlt húsz évben egyébként 15-17 százalékról a duplájára növekedett a helytelen testtartással küszködő gyermekek aránya.

Sok diák az iskola után különórákra, edzésekre rohan: ők gyakran egész nap kénytelenek magukkal hurcolni a sportfelszerelésüket is, mert a legtöbb iskolában nincs hely ezek biztonságos elhelyezésére. A legkézenfekvőbb megoldásnak az iskolaszekrények építése tűnne, de erre nincs pénz. Az oktatási miniszter ezért nemrég azzal az ötlettel állt elő, hogy a szekrények árát reklámokból kellene fedezni. Azaz az iskolák az elkészült szekrények felületét az intézményben engedélyezett termékek reklámozására értékesíthetnék. (A Fidesz ezt élesen bírálta, mert a diákok a tankötelezettség miatt nem "térhetnének ki" a reklámok elől.)

Szóba került az is, hogy a tankönyveket több részre - például az iskolai és az otthoni munkára alkalmas kötetekre - kellene osztani, így csak az éppen aktuális részt kellene magukkal vinniük a diákoknak. Egyelőre azonban csak az iskolatáskák súlyát korlátozná a szaktárca. A rendelet azt is kimondja: az iskolai szülői szervezeteknek egyetértési joguk van a tanulók órarendjének összeállításakor. A PDSZ szerint ez ellehetetlenítheti majd a tanévkezdést. Szerintük ugyanis ez azt jelenti, hogy nem kezdődhet el a tanév addig, amíg a szülők nem adták hozzájárulásukat az órarendhez. A PDSZ rámutatott: bár a szándék jó, a szabályozás túl későn született, ugyanez a rendelet rögzíti ugyanis, hogy a tankönyveket februárban kell megrendelni - anélkül, hogy az iskolák tisztában lennének a kötetek súlyával.

Varga Dóra - NOL