Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írország - biológiailag elbomló hulladékok

  • 2006. április 24.
  • humusz

Az ír kormány végre elkészítette a biológiailag elbomló hulladékokról szóló stratégiáját. Közel 3 évvel az EU-s határidõ lejárta után (csökkenteni kell a lerakókra kerülõ biológiailag lebomló hulladékok mennyiségét). Az ír kormány extra égetõkapacitások kiépítésében látja a probléma megoldását, igaz a lerakásra kivetendõ adót és a termelõifelelõsség nagyobb fokú érvényesítését is megemlítik.


A kormány szerint óriási erőfeszítésekre lesz szükség, hogy teljesíteni tudják az EU ide vonatkozó előírásait (az 1995-ös szint 35%-ára csökkenteni a lerakókra kerülő biol. lebomló hulladékok mennyiségét 2016-ra). Amikor ezek az EU-s célkitűzések megszülettek, Írország az egyik legrosszabb anyaghasznosítási rátát felmutató tagállam volt (a biol. lebomló hulladékok kb. 90%-a került lerakóra). A hulladéktermelés azóta jelentősen növekedett, amit csak nagyon halványan ellensúlyozott a lebomló csomagolási hulladékok hasznosítása vagy anyaghasznosítása. Az országnak kb. 80% biol. lebomló hulladékot (kb. 1,8 millió tonna) kell a lerakókról eltérítenie 2016-ig.

Az ír kormány állítás szerint azonban csak harmadannyi hasznosítási kapacitás áll rendelkezésre az említett hulladék kezeléséhez. A "hiányt" természetesen égetőkkel (energetikai hasznosítás) és MBT-vel (mechanikai-biológiai kezelés) kívánják befedni. A terv sürgeti ezek minél hamarabbi megépítését.

Írország egyike annak a 4 országnak, amely a települési hulladékának több mint 80%-át lerakókon helyezte el 1995-ben, s ezért 4 év haladékot kapottaz előírás teljesítésére.